Фото: hromadske.radio

Призначать пенсії заднім числом: хто може розраховувати на такі виплати

Для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, можуть ухвалити законопроект №8198. Відповідну ініціативу просуває комітет Верховної Ради з питань соціальної політики.

Про це повідомляє Соціалка.

Зазначається, що згідно з чинним законодавством пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, а пенсія по інвалідності — з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з відповідної дати.

Джерело повідомляє, що у разі ухвалення нового закону, пенсію зазначеним особам зможуть призначити заднім числом — з дати настання відповідного права незалежно від дати звернення. 

Варто відзначити, що у разі виїзду людини з небезпечних територій або у разі їх деокупації, пенсію призначать з моменту досягнення пенсійного віку, навіть якщо звичні терміни звернення за пенсією будуть порушені.

Нагадаємо, станом на кінець 2022 року у Польщі проживало близько 2,3 мільйона українців. Більшість з них (1,2 — 1,3 мільйона осіб) — це ті, хто прибув до країни перед 24 лютого 2022 року. Громадяни, які досягли пенсійного віку за кордоном, можуть звернутися за призначенням української пенсії у Республіці Польща.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.03.2023 21:16