Фото: Pixabay

Українці можуть оформити пенсію у Польщі: як це зробити

Станом на кінець 2022 року у Польщі проживало близько 2,3 мільйона українців. Більшість з них (1,2 — 1,3 мільйона осіб) — це ті, хто прибув до країни перед 24 лютого 2022 року. Громадяни, які досягли пенсійного віку за кордоном, можуть звернутися за призначенням української пенсії у Республіці Польща.

Про це повідомляє прес-служба Мінреінтеграції. Спільно з Пенсійним фондом відомство розробило інфографіку для українських пенсіонерів, які знайшли тимчасовий прихисток у Польщі. 

Пенсію у Польщі можуть оформити ті українці, які вже отримували виплати на Батьківщині, або ж досягли пенсійного віку за кордоном.

Звернутися за призначенням пенсій можна двома способами: 

  • через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ;
  • через Установу соціального страхування Республіки Польща (ZUS). 

З механізмом звернення та переліком документів можна ознайомитися в інфографіці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська влада працює над тим, щоб громадяни України, які перебувають у Польщі, мали змогу отримувати пенсії у тій країні

Також Кабінет міністрів ухвалив зміни до закону, які передбачають, що Пенсійний фонд матиме доступ до інформації про перетин громадянами кордонів України, а також про їхній в'їзд до зони окупації або перебування на окупованій території. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.03.2023 17:30