Фото: Pixabay

Влада хоче встановити контроль над пересуванням пенсіонерів: деталі нового законопроекту

Кабінет міністрів ухвалив зміни до закону, які передбачають, що Пенсійний фонд матиме доступ до інформації про перетин громадянами кордонів України, а також про їхній в'їзд до зони окупації або перебування на окупованій території.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, про це йдеться у законопроекті №9004. Текст документа поки не оприлюднений.

У законопроекті пропонується зобов’язати Державну прикордонну службу передавати Пенсійному фонду інформацію щодо громадян, які перетинали кордон України або в’їжджали/виїжджали на тимчасово окуповану територію України через контрольні пункти.

Мельничук пояснив, що це необхідно для реалізації Пенсійним фондом повноважень у сфері загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхування. У Кабміні поки що не пояснили конкретніше таку ініціативу. Однак, ймовірно, виїзд пенсіонера на тимчасово непідконтрольні Україні території може вплинути на виплату такій особі пенсії.

Скільки пенсіонерів проживає на окупованих територіях

Відомо, що влада неодноразово наголошувала, що Україна продовжить виплату пенсій громадянам на окупованих територіях. На сьогодні в окупації перебувають майже 2,9 мільйона пенсіонерів, 81% з них отримує пенсію на карткові рахунки, інші 19% — через Укрпошту. Однак в останньому випадку є труднощі з доставкою пенсій.

Нагадаємо, раніше ми писали, що пенсійна система в Україні поповниться черговим нововведенням. Так, пенсіонери зможуть віддати частину своїх виплат спадкоємцям.

Також повідомлялося, що наприкінці минулого року уряд прийняв ухвалу, яка передбачає, що ще одна категорія українців зможе вийти на пенсію достроково. Зокрема, це стосується тих, хто не може виконувати свої робочі обов’язки через стан здоров’я.

Суспільство, 09.02.2023 19:38