Фото: Запорізька ОВА

Деякі українці зможуть вийти на пенсію достроково: хто саме і за яких умов

Наприкінці минулого року уряд прийняв ухвалу яка передбачає, що ще одна категорія українців зможе вийти на пенсію достроково. Зокрема, це стосується тих, хто не може виконувати свої робочі обов’язки через стан здоров’я.

Про це пише TrueUA із посиланням на видання "На пенсії".

Так, зазначається, що невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я підтверджується одним із документів, що містять інформацію, наведену в первинній обліковій документації закладу охорони здоров’я, а саме:

  • довідкою закладу охорони здоров’я, яка містить інформацію про укладання лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначену в журналі запису висновків такої комісії;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності та її причину або виписку з акту огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації (за умови надання її особою);
  • медичною довідкою про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, виданої комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров’я.

Роботодавець на підставі одного з цих документів зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу — тимчасово або без обмеження строку або скласти акт про відсутність вакансій.

"Якщо працівник відмовився від переведення, роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення. Своєю чергою особа, звільнена на такій підставі і має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку", — зазначає видання.

До заяви додається копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я та інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком.

Нагадаємо, в Україні у жовтні минулого року провели перерахунок пенсійних виплат. Ми писали, як дізнатися на скільки збільшено пенсію, не виходячи з дому в онлайн-режимі.

Суспільство, 16.01.2023 20:33