Фото: pixabay

Українці зможуть передавати свої пенсії в спадок: як і коли

Пенсійна система в Україні поповниться черговим нововведенням. Пенсіонери зможуть віддати частину своїх виплат спадкоємцям.

Про це в ефірі телемарафону розповіла заступниця міністерки соцполітики Дарія Марчак.

Наразі в Україні працює солідарна пенсійна система — із зарплати працюючих громадян відраховуються кошти в Пенсійний фонд. Розмір єдиного соціального внеску становить 22% заробітної плати працівника. Саме з цих відрахувань робляться виплати теперішнім пенсіонерам.

Однак цьогоріч має запрацювати накопичувальна пенсійна система, яка дозволить на кожного офіційно працюючого громадянина відкривати особисті накопичувальні рахунки. Із цих рахунків можна буде передавати гроші в спадок.

"Накопичувальна пенсійна система передбачає, що накопичення стають вашою приватною власністю. Відповідно, ця приватна власність у разі, якщо з вами щось відбувається, переходить до ваших нащадків, спадкоємців, якщо ви визначите окремих спадкоємців", — повідомила Дарія Марчак.

Згідно з системою, на рахунку громадянина протягом певного часу акумулюватимуться кошти. По досягненню 55-річного віку кошти відраховуватимуться тільки за бажанням людини.

Якщо ж до цього часу з людиною щось станеться, то зібрані кошти збережуться на пенсійному рахунку як приватна власність. Відтак, накопичені кошти можна буде дописати до заповіту.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2023 року збільшилася кількість стажу, необхідного для призначення пенсії. Однак стаж можна буде докупити.

Суспільство, 22.01.2023 17:46