Фото: pixabay

Що робити, якщо не вистачає стажу: в Україні запрацювала нова пенсійна система

В Україні з 1 січня 2023 року збільшилася кількість стажу, необхідного для призначення пенсії. Тепер для отримання пенсійних виплат необхідно мати щонайменше 30 років стажу.

Про це йдеться в Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У випадку, якщо стажу недостатньо — ви можете його "докупити". Для цього необхідно укласти угоду про добровільну сплату пенсійних внесків. Оформити договір можна через застосунок "Дія".

Місяць стажу коштує 22% від мінімальної зарплати. Наразі це 1474 грн.

Зазначена сума дорівнює мінімальному розміру єдиного соціального внеску. Відтак, рік майбутнього стажу обійдеться в 17 688 грн.

Усі оплати людина здійснює самостійно, навіть якщо не працює офіційно. Дані про сплату внесків відображаються в реєстрі застрахованих осіб.

Якщо ж громадянин вже у пенсійному віці, але стажу не вистачає — можна зробити разову сплату й придбати стаж за попередні роки. Однак у цьому випадку вартість потрібно помножити на коефіцієнт 2. 

Окрім цього, із 2023-го люди може самостійно визначати, яку суму й коли сплачувати. Також внески можна сплачувати на користь третьої особи.

Водночас тепер угоду про можуть укладати й люди, які працюють офіційно. Додаткові сплачені внески впливають на коефіцієнт зарплати, який підставляється у формулу при розрахунку пенсії. Тож, українці можуть самостійно збільшити собі розмір пенсії.

Також із 2023 року кошти на пенсії можуть перераховувати благодійники. Тобто будь-хто може перерахувати кошти на користь конкретного пенсіонера. У такому разі 70% перерахованої суми виплатять пенсіонеру, а інші 30% — зарахують до загального бюджету Пенсійного фонду.

Нагадаємо, наприкінці минулого року уряд прийняв ухвалу яка передбачає, що ще одна категорія українців зможе вийти на пенсію достроково. Зокрема, це стосується тих, хто не може виконувати свої робочі обов’язки через стан здоров’я.

Суспільство, 21.01.2023 15:11