Фото: Рixabay

Українці зможуть отримувати пенсії у Польщі: подробиці

Станом на кінець 2022 року у Польщі проживало близько 2,3 мільйона українців. Більшість з них (1,2 — 1,3 мільйона осіб) — це ті, хто прибув до країни перед 24 лютого 2022 року. Частина наших громадян не можуть скористатися українськими пенсіями в цій країні, тому влада шукає вихід, як виправити ситуацію.

Про це повідомили у прес-службі Мінреінтеграції.

Голова відомства Ірина Верещук повідомила, що розв'язанням цієї проблеми займається український уряд.

"Більшість літніх людей, які виїхали до Польщі, наразі не можуть скористатися українською пенсією. Маємо знайти шляхи поновити виплати українських пенсій нашим співвітчизникам за кордоном", — наголосила Верещук.  

Влада наголосила, що існує технічна можливість переведення пенсійних виплат у Республіку Польща. Так, гендиректор Укрпошти повідомив, що Пошта Республіки Польща готова виплачувати українцям пенсії в готівковій формі шляхом міжнародного переказу між нею й Укрпоштою. Також за допомогою міжнародного поштового зв’язку українці мають можливість переслати пакет документів напряму до ПФУ. Проте низка питань потребує нормативного врегулювання.  

Верещук зазначила, що відповідний законопроект вже розроблено. Міністерка закликала сторони якомога швидше його доопрацювати: "Маємо спрямувати всі зусилля на узгодження проєкту та якнайшвидше подати його до парламенту".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів ухвалив зміни до закону, які передбачають, що Пенсійний фонд матиме доступ до інформації про перетин громадянами кордонів України, а також про їхній в'їзд до зони окупації або перебування на окупованій території. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.02.2023 23:34