Фото: сайт Верховної Ради України

Комітет Ради підтримав продовження воєнного стану та мобілізації

У вівторок, 7 травня, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони підтримав внесені напередодні президентом Володимиром Зеленським законопроекти про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

"Комітет з питань національної безпеки схвалив на своєму засіданні законопроекти № 11235 та № 11236 про продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів. Відповідно починаючи з 14 травня — до 11 серпня 2024 року", — написав він у своєму Telegram-каналі.

За його словами, парламент має схвалити ці законопроекти своїм голосуванням на засіданні у середу, 8 травня.

"Це буде одинадцяте рішення по дії воєнного стану та загальної мобілізації з початку повномасштабної війни", — додав він.

Воєнний стан — це особливий правовий режим, який передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних якнайшвидшої стабілізації ситуації в країні.

Закон про мобілізацію

Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. Норму про демобілізацію нардепи виключили з документа. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступить в дію 18 травня.

Так, закон №10449 про мобілізацію передбачає такі обов’язки громадян України:

  • з 18 травня чоловіки від 18 до 60 років повинні носити при собі військово-обліковий документ і надавати його на вимогу уповноваженим особам;
  • уточнити дані через ТЦК чи електронний кабінет;
  • з’явитися на виклик у ТЦК для військового обліку, медогляду, визначення призначення на особливий період;
  • повідомити про причини неприбуття у встановлений термін;
  • обов’язково прибути на збірний пункт за викликом або повісткою;
  • можуть бути залучені до оборонних робіт і виконання мобілізаційних завдань;
  • надавати майно, будівлі, транспортні засоби ЗСУ, іншим військовим формуванням, силам цивільної оборони з компенсацією вартості державою;
  • призовники та резервісти повинні приписатися до військових частин чи формувань для проходження служби;
  • розпочне діяти заборона на відправлення за кордон або передачу транспортних засобів, призначених для доукомплектування ЗСУ.

Нагадаємо, 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, який запустить в дію електронний кабінет військовозобов'язаного.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.05.2024 12:59