Фото ілюстративне. Джерело: Національний банк України

Курс долара знизився, однак аналітики прогнозують продовження девальвації національної валюти

Структурний дефіцит валюти на міжбанківському валютному ринку минулого тижня був меншим. Тому курс долара минулого тижня трохи знизився та відійшов від максимумів. Однак, за прогнозами аналітиків, 2024 року девальвація національної валюти до долара триватиме.

Про зниження курсу долара повідомив Національний банк України. Він протягом тижня 22-26 квітня продав на міжбанківському валютному ринку 532,35 мільйона доларів. Це на 23% менше, ніж тижнем раніше (695,10 мільйона доларів).

З початку року НБУ продав на міжбанку 7,9 мільярда доларів. Ці витрати компенсовано коштом міжнародної допомоги Україні, яка з початку року складала 11,8 мільярда доларів.

Результати валютних інтервенцій

Як відомо, НБУ у жовтні 2023 року перейшов до режиму "керованої гнучкості курсу" та реагує на ситуацію на валютному ринку, знижуючи або піднімаючи курс інтервенцій. За наслідками торгів на міжбанку визначається офіційний курс.

"Зважаючи на виявлене НБУ бажання до девальвації та збільшення волатильності курсу, ми переглянули прогноз курсу на кінець року до 42,3 грн/долар порівняно з попереднім прогнозом 40,7 грн/долар", — своєю чергою, зазначили в оновленому прогнозі інвестиційної компанії ICU.

Аналітики кажуть, що з грудня НБУ зважився на давно очікуваний крок і зараз дозволяє гривні послаблюватися. Курс залишається дуже волатильним і малозалежним від балансу попиту та пропозиції валюти на ринку. Зміни обмінного курсу зараз переважно є відображенням ефекту інтервенцій НБУ, а не ринкових сил, що діють у кожен конкретний день чи тиждень.

"Результатом такого підходу стало здешевлення гривні на 7% відносно долара з моменту переходу НБУ до режиму гнучкого курсоутворення. Це помірна девальвація, яка не створила помітних незручностей для населення та бізнесу. Також вона мала ледь помітний внесок в інфляцію", — йдеться в огляді.

Аналітики додали, що високий рівень міжнародних резервів означає, що НБУ й надалі може проактивно поводити себе на валютному ринку й послаблювати гривню без втрати довіри. За оцінками, резерви зростуть до кінця року до рівня 45 мільярдів завдяки припливам міжнародної допомоги із 40,5 мільярда наприкінці 2023 року.

Є прогнози, що темпи девальвації гривні й надалі будуть порівнянними з дохідністю гривневих інструментів заощаджень, яка зараз перебуває в діапазоні від 11% (ставка за гривневими депозитами після податків) до 16% (ставка за річними ОВДП).

"Послаблення обмінного курсу — це вкрай необхідний захід економічної політики, що дає змогу контролювати зовнішні дисбаланси, які залишаються дуже високими без урахування фінансової допомоги", — наголосили аналітики.

Нагадаємо, експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що в Україні курс долара станом на зараз повністю узгоджений Національним банком. Регулятор навряд чи підвищить цю позначку вище 40 гривень за долар до початку літа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.04.2024 11:20