"Що може бути краще, ніж допомагати нищити окупантів за рахунок шматків від їхньої ж техніки?" Інтерв'ю з дизайнером For Ukrainian Soldiers

"Допомагати нищити окупантів за рахунок шматків від їхньої ж техніки — що може бути краще?" — саме ця думка надихає команду For Ukrainian Soldiers створювати дійсно унікальні речі, які не лише знаходять своїх господарів по всьому світу, а й сприяють наближенню Перемоги України у війні з російськими загарбниками.

Проект For Ukrainian Soldiers був започаткований влітку 2022 року, коли до його засновника — офіцера Вадима Бєлкіна з позивним "Шериф" — потрапили уламки збитих російських гелікоптера і літака. Вони з командою однодумців хотіли зробити з російського залізяччя щось дійсно знакове: тоді й виникла ідея виготовляти унікальні коїни — монети, присвячені збиттю рашистських літадл.

Вадим Бєлкін

Засновник проекту For Ukrainian Soldiers, офіцер Вадим Бєлкін

Та лише на одному тиражі виробів з російського металобрухту ніхто зупинятися не планував — і вже за невеликий проміжок часу натхненна спільною ідеєю команда презентувала низку оригінальних коїнів. Всі гроші від продажу виробів For Ukrainian Soldiers спрямовує на закупівлю спеціального спорядження для підрозділів Сил спеціальних операцій. На рахунку команди — сотні зборів, тисячі одиниць переданої військовим техніки, у планах — нові проекти.

TrueUA поспілкувався з дизайнером For Ukrainian Soldiers Максимом Рудановським про те, як вони з командою завдяки креативу допомагають нашим захисникам нищити ворога.

— Ваш проект успішно реалізується вже протягом двох років. У який момент виникла ідея перетворювати уламки ворожої техніки на коїни?

— Я і мої друзі допомагаємо нашій Армії починаючи з 2014 року. З початком повномасштабної війни потреба у всіх видах допомоги збільшилась в десятки разів. Раніше ми справлялись власними силами, а з 24 лютого 2022-го їх почало критично не вистачати.

Провівши "мозковий штурм", ми вирішили запустити проект, який дозволить різко збільшити кількість спорядження, яке ми передамо нашим Воїнам. Концепт був у тому, щоб долучити якомога більше людей в Україні й за кордоном до справи допомоги ЗСУ, але не звичайними волонтерськими зборами, а продаючи людям унікальні вироби з історичною цінністю. 

Друзі-військові передали нам уламки знищеного рашистського гелікоптера, й ідея остаточно сформувалася. Допомагати нищити окупантів за рахунок шматків від їхньої ж техніки — що може бути краще?

МІ-28Н. Кейс Червоний вибух

— З яких видів російського металобрухту виготовляється найбільше коїнів? Це лімітовані серії?

— Всі коїни випускаються лімітованими серіями. Кожен виріб має власний порядковий номер. Вони виготовляються виключно з авіатехніки. Знищеної ворожої "броні" вже стільки, що її ще роками після нашої Перемоги прибиратимуть з полів і степів.

А збиті ворожі літаки й гелікоптери, як правило, падають в таких місцях, звідки їх складно або неможливо вивезти, це найбільш рідкісний "трофей". Окрім коїнів, ми виготовляємо інсталяції з уламків збитих рашистських ракет. Як правило, збита ракета вибухає чи розпадається ще в повітрі на безліч мікрочастин, тому це теж доволі рідкісні "експонати".

Водночас українців, які знайшли такі уламки, ми закликаємо в жодному разі не підходити й не торкатися до них, це може бути небезпечно. Найкраще, що може зробити громадянин, виявивши подібні речі — повідомити про це відповідні спецслужби.

Уламок збитої ракети "Калібр"

— Скільки часу займає виготовлення одного коїна? Чи змінюєте ви дизайн уламків, або ж лишаєте їх у такому вигляді, в якому вони до вас потрапляють?

— Виготовлення кожного коїна — індивідуальний процес, оскільки уламки спочатку потрібно розібрати, розсортувати, відібрати ту частину, яка буде спрямована на подальшу обробку.

Якщо тезисно, то у виробництво залучена низка людей: дизайнери розробляють макети, слюсар ріже метал на шматки, цех металообробки вирівнює і вирізає напівфабрикати майбутніх коїнів, теслярі працюють над футляром тощо. Весь процес займає не менш ніж два тижні.

Ми виготовляємо кожен коїн у такий спосіб, щоби максимально зберегти оригінальну поверхню. Людина буквально доторкається до історії, коли бере його в руки.

Набір коїнів з автографами президента Зеленського та генералів Залужного і Буданова

— Чи роблять вам спецзамовлення великими партіями, або ж попит мають більше одиничні продажі? Яку найбільшу партію коїнів на замовлення ви отримували?

— В основному коїни купують по одному або декілька штук. Ми співпрацюємо з різними організаціями і благодійними фондами, на замовлення яких виготовляємо подібні вироби, в обмін на їх участь у нашому проекті.

Це, як правило, також унікальні речі з лімітованим тиражем. Ми відкриті до співпраці зі всіма, хто допомагає наближенню нашої Перемоги.

— Усі кошти від продажу виробів ви спрямовуєте на допомогу військовим, зокрема, на закриття зборів. Чи вдавалося за допомогою продажу однієї партії коїнів закрити повністю збір? За який максимально швидкий термін ви закривали збір?

— Скажу навіть більше, рекорд — ми допомогли закрили збір одним коїном! Ми передали унікальну монету з підписом генерала ЗСУ Валерія Федоровича Залужного для спеціального збору коштів на квадрокоптери, ініційованого відомим новинно-інформаційним порталом Insider UA. Мета збору коштів — 1 млн 732 тис. грн. Збір коштів завершився за півтори години. Монету отримав той, хто зробив найбільшу пожертву — 850 тис. грн ($22 600).

Автограф Генерала Залужного. МІ-28Н

— Яку зброю з реалізації виробів вже вдалося придбати для наших захисників?

— В основному ми закриваємо потреби військових у коптерах. Це та річ, без якої зараз неможливо виконувати будь-які бойові завдання, і, на превеликий жаль, це розхідний матеріал. Але дуже дорогий розхідний матеріал. Тому потреба у них є завжди.

Також ми передавали багато різних речей, починаючи від рюкзаків і зимового одягу, закінчуючи оптичними прицілами, квадроциклами, старлінками, павербанками й авто.

— Ваші вироби популярні й за кордоном, адже їх презентували на низці міжнародних подій. Хто з відомих людей має коїни від For Ukrainian Soldiers?

— Легше, мабуть, перерахувати тих відомих людей, у кого немає наших коїнів. Президент Володимир Зеленський, генерал Валерій Залужний, принц Гаррі з Великої Британії, голова Пентагону Ллойд Остін, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, посол України в США Оксана Маркарова, громадська діячка Наталія Яресько, співак Сашко Положинський і радіоведуча Соня Сотник, відомий режисер Айзек Шрайдер. Продовжувати можна довго.

Генерал Валерій Залужний

— Яка позиція з проекту є для вас найбільш знаковою?

— Найбільш значущим і важливим для нас було створення нагород для військових, які повертались з "Ігор Нескорених".

До нас звернулись наші друзі з Міністерства ветеранів з проханням створити нагородні кубки для наших спортсменів-військових, і ми виготовили їх з частини ракети Patriot. ЗРК Patriot захищають наше небо, а наші патріоти — нашу землю.

— Чи можна замовити коїн або ж статуетку за особистим макетом?

— Так, звичайно. Ми можемо реалізувати будь-який концепт за особистим макетом. Все що, наближає Перемогу, — для нас в радість.

Безпечна бавовна від ГУР

— Як звичайні українці, окрім донатів, можуть допомогти у реалізації ваших проектів?

— Навіть звичайний перепост і поширення посилання на сайт дуже важливе. Зараз кожен в Україні так чи інакше наближує Перемогу.

— Чи плануєте ви нові проекти?

— Так. Коптери — це дуже важливо. Але є ще одна сфера, не менш важлива, але менш медійна. Це реабілітація наших поранених військових. Зараз ми працюємо над реалізацією проекту, який спрямований на це.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Інтерв'ю, 11.03.2024 08:00