Фото: Александер Де Кроо. Джерело – Getty Images \ Global Images Ukraine

Коли Бельгія передасть Україні винищувачі F-16: заява уряду

Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році. Наразі невідомі точні терміни постачання американських літаків.

Таку заяву на спільній прес-конференції зробили прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо та очільник міноборони країни Людивін Дедондер, пише BRF.

Поки не зрозуміло, коли саме літаки можуть бути доставлені, але, за словами Дедондера, це має статися "якнайшвидше". Буде зроблено все, щоб винищувачі прибули до України до кінця 2024 року.

Глава бельгійського міноборони також підтвердив, що це не поставить під загрозу здатність його країни захистити себе чи свою безпеку. Спочатку завжди говорилося, що постачання F-16 буде можливим не раніше 2025 року.

Своєю чергою Де Кроо зазначив, що всі поставлені літаки будуть фінансуватися коштом відсотків із заморожених російських активів, а не коштом грошей бельгійських платників податків.

Варто зазначити, що раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що постачання літаків F-16 є одним із прикладів значної військової підтримки України з боку союзників по НАТО. Винищувачі лише розширять можливості України, але кардинально змінити ситуацію на полі бою повинні українські військові.

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде заявив, що Україна отримає від союзників велику кількість винищувачів F-16. Літаки будуть оснащені найновішим озброєнням та будуть здатні завдавати ударів за лінією фронту.

Своєю чергою глава Пентагона Ллойд Остін перед початком засідання Контактної групи 26 квітня заявив, що Україна отримає перші винищувачі F-16 разом з навченими пілотами та персоналом, який буде обслуговувати літаки, у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.04.2024 20:59