Фото: depositphotos

Що буде з міжнародною допомогою, курсом долара та інфляцією у 2024 році: прогнози економіста Олега Пендзина

Станом на сьогодні основним джерелом фінансування України є міжнародна допомога. Від термінів і розмірів її надходження залежить не лише курс національної та іноземної валюти, а й рівень інфляції, купівельна спроможність населення та можливість держави виконувати свої соціальні зобов'язання.

Що чекати від курсу валют у перші місяці поточного року, звідки Україна братиме кошти, якщо допомога надійде пізніше, і чи варто орієнтуватися на прогноз Міжнародного валютного фонду щодо курсу гривні у наступні п'ять років — про це і не тільки TrueUA поговорив з експертом Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзином.

— Чого очікувати від курсу долара на початку 2024 року?

— Залежить від того, чи отримає Україна макроекономічне фінансування. Найімовірнішим способом утримання валюти в Україні є макроекономічна допомога. У нормально працюючій економіці валюта в країну надходить від експорту продукції, що виробляється всередині неї. У нас, на жаль, основне джерело — це макроекономічне фінансування, тобто запозичення. Завдяки цим запозиченням у Нацбанку валютних резервів на сьогодні 40 мільярдів доларів.

Якщо валюта почне надходити в менших обсягах, Нацбанк вимушений буде підтримувати курс, відповідно — валютні резерви почнуть достатньо швидко зникати. НБУ цього не робитиме, натомість він послаблюватиме гривню. Якщо нам не дадуть макроекономічну допомогу, то гривня почне падати. Якщо отримаємо, вона триматиметься на тому самому рівні, який є зараз, можуть бути несуттєві відхилення.


У жовтні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що країні у 2024 році буде потрібно 42 мільярди доларів фінансової підтримки партнерів. Щодо конкретних джерел надходжень, то голова уряду зазначав, що 18 мільярдів доларів Україна очікує отримати від Європейського Союзу, близько 12 мільярдів доларів — від США, а також — кошти за багаторічними програмами від Японії та Норвегії на 5,5 і 7,5 мільярда доларів відповідно.

Частину їх, за словами прем'єра, Україна зможе залучити наступного року. Також він заявляв, що в України також є підтримка у вигляді чотирирічної програми МВФ на 15,6 млрд доларів США. 


— Якщо кошти від ЄС та США надійдуть значно пізніше, ніж очікує Україна, як це вплине на економіку країни?

Першочергово це відобразиться на здатності держави виконувати свої соціальні функції. Ми вже чули з вами від Міністерства соціальної політики, що, якщо кошти не находитимуть, то відтягнуться на більш пізні терміни індексації пенсій. Вже почули від Свириденко (перша віце-прем'єр-міністр — міністерка економіки України, — ред.), що, якщо не буде грошей, то може бути відтермінування соціальних виплат. Тобто ці речі пов'язані з макроекономічною допомогою.

— Чи є можливість, що уряд все ж таки знайде резервні кошти не шляхом послаблення гривні?

Тимчасово — так. І на січень, можливо, навіть на лютий Мінфін кошти знайшов — через облігації внутрішньої державної позики. А в глибшій перспективі, думаю, що ситуація буде надзвичайно важкою. Хоча, я оптимістичний, і думаю, що цього року ми гроші отримаємо.

— Окрім іноземних надходжень, що ще впливатиме на курс цього року в Україні?

— Курс — це співвідношення гривні до іноземної валюти. Яким чином воно формується? Є загальний обсяг пропозиції долара і на нього попит: чим він вищий, тим курс — слабший. Чим більше пропозицій у валюті — тим курс міцніший. Я вже казав, що сьогодні єдиним джерелом надходження валют є макроекономічна допомога. Від продажу експортних товарів, від продажу зерна, у зв'язку зі складнощами зернового коридору, ми отримали значно менше, ніж планували. І ці кошти не надходять своєчасно, а тому фактично на внутрішній ринок валюти не впливають. Тому, я думаю, що можна сміливо сказати, що ми на сьогодні є заручниками термінів отримання макроекономічної допомоги.

— Наскільки реальний прогноз МВФ щодо курсу гривні, який за п'ять років сягне понад 50 гривень за долар?

— Це прогнози, які не ґрунтуються практично ні на чому. На сьогодні найбільшою проблемою приходу інвестора в Україну, а це значить і приходу валюти, є безпекові питання. Коли вони знімуться, то знімуться й питання, пов'язані із курсоутворенням. А будуть безпекові питання — будемо залежними.

— У бюджеті закладено 9,7% рівень інфляції на 2024 рік. Який рівень інфляції прогнозуєте Ви?

— Якщо курс падатиме, то автоматично ростимуть ціни на ті товари, які завозяться по імпорту. У нас від'ємне сальдо торговельного балансу 34 мільярди доларів. Тобто ми на 34 мільярди доларів більше завезли товарів, ніж продали. На сьогодні товарів довгострокового використання не виробляється зовсім. Ви бачили українські холодильники чи автомобілі у продажу, або ж комп'ютерну техніку? Все це імпорт. Ми себе забезпечуємо хіба що харчовими продуктами, але лише на 90%. Все це має тією чи іншою мірою безпосереднє відношення до валютного курсу. Чим слабшою буде гривня, тим дорожче буде курс, а відповідно — ціна на товари. Тому інфляція також напряму залежить від макроекономічної допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Інтерв'ю, 16.01.2024 14:00