Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

"Не може бути меншою за 24 тис. грн: омбудсмен відкрив провадження через низькі зарплати вчителів

Згідно із законодавством, українські вчителі мають отримувати щонайменше 24 тисячі гривень на місяць, проте насправді освітяни мають значно меншу заробітну плату. 

Як повідомив на своїй Facebook-сторінці уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, він відкрив провадження, у межах якого надав відповідні рекомендації Міністерству освіти і науки та Міністерству фінансів.

"Шановні освітяни! Дякую за вашу нелегку, але дуже важливу працю, яка є базою для майбутнього нашої держави. На моєму постійному контролі перебувають питання щодо захисту ваших прав", — наголосив він.

За його словами, освітяни у своїх зверненнях до нього скаржаться на низький рівень оплати праці. Він наголосив, що у положеннях статті 61 Закону України "Про освіту" передбачено, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. Так, з січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить вісім тисяч гривень. Саме ця сума встановлена Законом України "Про державний бюджет України на 2024 рік". Відповідно, посадовий оклад педагога не може бути меншим, ніж 24 тисячі гривень на місяць.

"На жаль, працівники освіти не отримують зарплату навіть у такому розмірі. В одному зі звернень зазначалося, що на місяць сума зарплати вчителя вищої категорії з 30-річним досвідом складає 13 000 грн, і це разом з надбавками", — додав омбудсмен.

Своєю чергою Міносвіти повідомило, що для виплати зарплати вчителям на рівні не менше 24 000 гривень потрібні додаткові видатки як з державного, так і місцевих бюджетів сумою щонайменше 300 мільярдів гривень. За словами Лубінця, він має сподівання, що Мінфін забезпечить виконання положень Закону України "Про освіту", що стосуються належної оплати праці освітян.

"Провадження з цього питання триває та перебуває на моєму контролі", — зауважив він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів з 1 січня 2024 року підвищив розмір мінімальної заробітної плати бюджетникам. Виплати для українців зросли на 400 гривень.

Раніше міністр освіти та науки Оксен Лісовий повідомляв, що в Україні закон про освіту і його кінцеві положення передбачають підняття заробітної плати вчителям до трьох прожиткових мінімумів. Водночас це можна буде реалізувати тоді, коли бюджет отримає хоча б 50-60 мільярдів додаткових коштів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.09.2024 10:20