Фото:Latifundist.com

На Кіпрі затримали спільника олігарха Жеваго, — ДБР

За запитом Державного бюро розслідувань у Республіці Кіпр правоохоронці затримали колишнього заступника голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит". Він є спільником власника банківської установи Костянтина Жеваго.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

За словами правоохоронців, фігурант причетний до відмивання понад 100 мільйонів доларів США.

"На основі зібраної ДБР доказової бази, суд ухвалив рішення щодо утримання підозрюваного під вартою. Наразі працівники Бюро готують необхідний пакет документів для його екстрадиції з Республіки Кіпр в Україну", — йдеться у повідомленні.

Справа Жеваго

За запитом українських правоохоронних органів, 28 грудня французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель. Раніше в межах розслідування кримінального провадження Жеваго та низці топменеджерів банку було повідомлено про підозру. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

В межах розслідування самому Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов'язаних із ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень — корпоративні права підприємств, 26 об'єктів нерухомості.

Також заарештовано майно інших юридичних осіб, пов'язаних із колишнім депутатом. Це, зокрема, 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир. У жовтні 2020 року заарештовані активи вартістю понад 300 млн грн було передано до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

30 грудня стало відомо, що Костянтин Жеваго залишив посаду директора і вийшов з ради директорів Ferrexpo.

Окрім цього, 2 лютого один із топ-менеджерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату отримав підозру від Служби безпеки України. Комбінат входить до складу групи компаній Ferrexpo та належить українському олігарху-втікачу Костянтину Жеваго.

Нагадаємо, 21 березня Державне бюро розслідувань ініціювало арешт гелікоптера, опосередкованим власником якого є екс-нардеп, акціонер банку "Фінанси та Кредит" Костянтин Жеваго

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.07.2023 15:46