Фото: Рixabay

На Сонці зафіксували сильний спалах: коли чекати наслідків

У понеділок, 1 травня, на Сонці стався сильний спалах. Центр прогнозування космічної погоди вказує, що його наслідки можуть бути відчутні вже найближчими днями.

Як повідомляє The Watchers, спалах тривав близько 11 хвилин.

Під час космічного явища викиду корональної маси науковці не зафіксували, проте Земля все одно може опинитися під ударом, тому що в цьому ж районі дещо пізніше стався ще один сонячний спалах. Вплив на Землю очікується приблизно через два-три дні.

Центр прогнозування космічної погоди прогнозує 40-відсоткову ймовірність виникнення середніх сонячних спалахів протягом 48 годин, а ймовірність найбільших спалахів оцінюється в 5%. Очікується, що параметри сонячного вітру збільшаться до 3 травня.

Магнітні бурі у травні

Зазначимо, що у травні очікується чимало магнітних бур сильної та середньої потужності. Зокрема, їх прогнозують:

  • з 11 по 17 травня — сильна магнітна буря;
  • з 20 по 25 травня — магнітна буря середньої потужності;
  • 28 травня — потужна магнітна буря, яка триватиме протягом всього дня.

​Як відомо, магнітні бурі — це збурення магнітного поля Землі, викликані спалахами на Сонці. У випадку сильних магнітних бур на планеті можуть спостерігатися полярні сяйва, короткочасні перебої в роботі електроніки, супутників, радіо та навіть вимкнення електромереж. Ці коливання можуть негативно впливати на людське здоров'я. Навіть невелике підвищення активності може відбитися на самопочутті людей.

Нагадаємо, остання потужна магнітна буря на Землі спостерігалася 26 квітня. Коливання її магнітного поля фахівці оцінили у шість балів.

За даними Укргідрометцентру, у травні цього року погода не обіцяє температурних аномалій. В останній місяць весни вона буде в межах кліматичної норми. Середня місячна кількість опадів в травні складає 22-60 мм, у західних, Вінницькій областях та горах Криму 62-81 мм, в Карпатах та на Прикарпатті 85-148 мм. Середня температура в останній місяць весни очікується на рівні +14...+18°C, а в горах — в діапазоні від +10°C до +13°C, що близько до кліматичної норми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.05.2023 18:41