Незаконне будівництво на острові "Муромець" у Києві: ДБР домоглося арешту 10 гектарів землі

Суд за матеріалами Державного бюро розслідувань арештував незаконно збудовані понад 80 об’єктів нерухомості на острові "Муромець" в Деснянському районі Києва. Відомо, що для зведення будівель організатори, за сприяння одного із чинних радників мера столиці, незаконно використовували 10 гектарів землі громади.

Про це повідомляє прес-служба ДБР. Згідно з судовим рішенням, компанія-забудовник також сплатила борг за користування земельною ділянкою на території острова. Платежі від неї не надходили з моменту укладення інвестиційної угоди у 2015 році, а увесь цей час податок замість підприємства сплачувався зі столичного бюджету.

Працівники ДБР в ході слідства також встановили, що одне зі столичних товариств уклало із КМДА інвестиційний договір на майже 150 мільйонів гривень для будівництва спортивних об’єктів та споруд. Угодою було передбачено створення на острові Всеукраїнського парку пам’яті борців за свободу і незалежність України у Києві.

"Підприємство-підрядник — підконтрольне одному із нинішніх радників міського голови, який і сприяв підписанню документів. Компанія мала облаштувати парк для проведення спортивно-масових заходів, побудувати дитячі майданчики, зони дозвілля та відпочинку. Проте, за даними слідства, товариство не виконало умови інвестиційного договору, зокрема щодо строків будівництва та графіку фінансування проекту. Зафіксовано також факти нецільового використання території парку під незаконне будівництво", — повідомляє ДБР.

Зокрема, компанія порушила терміни будівництва, графік фінансування та реалізації проекту. Станом на березень 2023 року роботи повинні були бути виконані на 100%, але наразі виконано менше половини. Водночас ділки збудували об’єкти не передбачені угодою — це, зокрема, ресторан та котеджі.

"На незаконно захоплених 15 земельних ділянок площею понад 10 гектарів компанія самовільно побудувала близько 80 об’єктів нерухомості, які не були передбачені проектно-кошторисною документацією. Зокрема, замість обумовлених спортивних майданчиків товариство звело ресторан та котеджі. Департамент економіки та інвестицій КМДА не здійснював належний контроль за виконанням та дотриманням умов інвестиційного договору", — наголошують у Бюро.

ДБР відкрило кримінальне провадження за статтею зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Фігурантам справи загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років. Також слідство встановлює службових осіб, які зловживали владою у своїх інтересах та інтересах зазначеного товариства.

Нагадаємо, раніше працівники Держбюро розслідувань повідомили про підозру колишньому очільнику Головного управління Держгеокадастру Житомирської області, який після звільнення організував схему незаконного привласнення державних лісових угідь. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 26.06.2023 12:29