Фото ілюстративне. Джерело: ДМСУ

Рада підтримала законопроект щодо видачі паспортів за кордоном: деталі

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект про надання окремих адміністративних послуг українцям. Зокрема, йдеться про видачу паспортів для українців за кордоном.

Про це повідомив народний депутат України від фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко. Документ підтримали в цілому 236 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект покликаний розв'язувати проблему з видачею паспортів за кордоном.

В Україні під час повномасштабної війни запровадили експериментальний проект для видачі паспортів за кордоном. Термін його дії закінчується влітку 2024 року. Тому Верховна Рада вирішила закріпити на рівні закону можливість видачі паспортів для українців за кордоном. Цим займається державне підприємство "Документ".

Крім того, вводиться адміністративний збір за оформлення паспортів, який йтиме у бюджет України. Також закон продовжує можливість одночасного оформлення паспорта громадянина України та паспорта / паспортів громадянина України для виїзду за кордон (у тому числі заміну втраченого / викраденого документа чи його обмін).

Також законопроект передбачає таке:

  • паспорт громадянина України у формі картки оформлюється безстроково особам, які досягли 65 років;
  • термінове оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) й обмін паспорта громадянина України здійснюється у строк не пізніше, ніж через сім робочих днів із дня оформлення заяви-анкети (замість десяти робочих днів у чинній редакції).

Як відомо, з 18 травня набере чинності новий законопроект про мобілізацію в Україні. На тлі цього Міністерство закордонних справ обмежило надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків за кордоном.

Нагадаємо, декілька днів тому прес-служба Центру обслуговування громадян "Паспортний сервіс" повідомила, що закордонні підрозділи державного підприємства "Документ" відновили видачу готових документів. Проте наразі це відбувається у тестовому режимі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.05.2024 15:19