Фото: Pixabay

Швеція анонсувала надання фінансової допомоги для енергетичної системи України

Шведський уряд надає новий пакет допомоги для України на суму понад 56 мільйонів євро. Він спрямований на відновлення енергетичної інфраструктури країни.

Як повідомляє прес-служба уряду Швеції, ця фінансова підтримка допоможе забезпечити енергопостачання шкіл, лікарень, транспорту, бізнесу та водопостачання в Україні. 

Пакет фінансової допомоги від Стокгольму складається з двох частин: 

  • 43 мільйони шведських крон через Фонд енергетичної підтримки України організації Енергетичне товариство;
  • 13 мільйонів шведських крон через Програму розвитку Організації Об'єднаних Націй.

Варто наголосити, що фонд підтримки енергетики України отримує фінансову підтримку від урядів країн, міжнародних організацій та фінансових інституцій для підтримки найбільш нагальних потреб в енергозабезпеченні країни, таких як закупівля технічного обладнання. Управління фондом здійснює міжнародна організація Energy Community.

У шведському уряді додають, що підтримка через ПРООН буде направлена на фінансування термінового будівництва енергетичної інфраструктури в Україні. Відомо, що є високою потреба в технічному обладнанні та інших ресурсах для виробництва енергії, таких як генератори, трансформатори, установки та навчання персоналу. У зв'язку з нагальними потребами пріоритет буде віддано Харкову, проте підтримку зможуть отримати й інші регіони України, такі як Одеса, Київ і Миколаїв.

Нагадаємо, 17 травня президент Володимир Зеленський заявив, що після російських обстрілів українська енергетика втратила велику частину генерації. Зараз в Україні потрібно заново будувати цю галузь, щоби вона мала здатність працювати, попри російський терор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.05.2024 12:55