Фото для ілюстрації. Джерело: realgazeta.com.ua

Скільки біженців повернуться до України з-за кордону наступного року: прогноз Нацбанку

Національний банк прогнозує, що у 2025-2026 роках очікується повернення значної кількості українських біженців. Проте ризики неповернення великої частини громадян залишаються високими. 

Про це стало відомо з інфляційного звіту від НБУ за квітень 2024 року. 

Зазначається, що цього року очікується подальший відплив населення, який оцінюють у 200 тисяч громадян. Уже у 2025 році, з урахуванням подальшої нормалізації умов для функціонування економіки України та постовим скороченням фінансової підтримки українських біженців за кордоном, очікується, що до України повернеться до 400 тисяч людей. 

"Посилюватимуться й диспропорції на ринку праці, що тиснутиме на затрати бізнесу на зарплати у бік збільшення з відповідним їх перенесенням на ціни", — прогнозують у НБУ

Міграція може посилитися через збільшення інтенсивності бойових дій та обстрілів цивільної інфраструктури, що призведуть до погіршення економічної ситуації в країні.

"З огляду на адаптацію українців у країнах-реципієнтах в умовах затяжного характеру війни можливе подальше збільшення частки тих, хто відмовлятиметься повертатися чи відтерміновуватиме повернення. Еміграційні процеси можуть посилитися в результаті об’єднання родин за кордоном або через пошук більш високооплачуваної роботи", — зазначають у НБУ.

Згідно з даними Міжнародного валютного фонду, станом 14 березня 2024 року кількість біженців з України по всьому світу становила 6,486 мільйона осіб, з яких 5,983 мільйона проживають у країнах Євросоюзу. Торік з України виїхало близько 200 тисяч осіб.

Нагадаємо, раніше українські біженці назвали умови, які вплинуть на їхнє рішення повернутись додомуБільшість переселенців остаточно повернулися б до України, якби війна закінчилася у найближчі 12 місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.05.2024 02:13