Фото: НАЗК

Смарагди та два автомобілі: у колишнього високопосадовця СБУ виявили необґрунтовані активи на майже 33 млн грн

У колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ виявили необґрунтовані активи на майже 33 мільйони гривень. 

Про це повідомила прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за результатами моніторингу способу життя виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення у колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ на понад 32,7 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

Вказується, що підставою для проведення моніторингу став лист Державного бюро розслідувань за фактами можливого незаконного збагачення посадовця. У червні 2022 року на прикордонному пункті Прешево на виїзді з Республіки Сербія в автомобілі BMW X6 xDrive40d, яким він керував, було виявлено приховане від митного контролю майно, а саме:

  • кошти в сумі 592 990 євро (21 940 630 гривень);
  • кошти в сумі 120 102 доларів (4 203 570 гривень);
  • два смарагди по 6 380 євро кожен (472 120 гривень).

Екс-спецслужбовець Головного управління внутрішньої безпеки СБУ пояснив, що виявлене в автомобілі майно є власністю його близьких осіб. За його словами, частина грошей була позичена його батьком у знайомого. Проте працівники НАЗК з’ясували, що фінансової спроможності позичити такі кошти посадовець не мав. Також він не мав доходів із законних джерел для набуття валютних коштів та смарагдів, які намагався приховати під час перетину державного кордону Сербії.

Також НАЗК не встановило законних джерел походження коштів на придбання транспортних засобів, які були оформлені на його дружину та її батька. Зокрема, це:

  • автомобіль BMW X6 xDrive40d вартістю 116 022 євро (3 875 135 гривень);
  • автомобіль Toyota MC Land Cruiser 200 (2 234 700 гривень).

Матеріали щодо екс-очільника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ направлено до Офісу генерального прокурора для приєднання до матеріалів кримінального провадження, проведення досудового розслідування та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, раніше працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з Національною поліцією України повідомили про підозру колишній очільниці Дніпропетровської регіональної держлабораторії Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.04.2024 19:13