Фото для ілюстрації. Джерело: Pixabay

Туреччина планує купувати газ у американської компанії замість російського, — FT

Туреччина веде переговори з американською компанією ExxonMobil щодо багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Це може знизити залежність країни від російських енергоносіїв.

Про це повідомив міністр енергетики Туреччини Альпарслан Байрактар в інтерв'ю Financial Times.

За його словами, Анкара імпортує майже весь свій природний газ з Росії й прагне створити "новий портфель постачання", який зробить її менш залежною. Це відбувається на тлі зниження постачання російського СПГ до країн Євросоюзу, які останнім часом орієнтовані на закупівлю природного газу у світових виробників. 

Байрактар зазначає, що Туреччина отримуватиме до 2,5 мільйонів тонн СПГ на рік завдяки довгостроковій угоді, яку обговорюють з американською компанією, та додає, що договір може тривати протягом десятиліття. Інформаційне агентство Argus оцінює вартість постачання СПГ для Туреччини від ExxonMobil в 1,1 мільярда доларів на рік.

Згідно з даними Financial Times, цього обʼєму вистачило б для покриття приблизно 7% споживання природного газу Туреччиною торік. Своєю чергою на Росію припадає близько 40% турецького споживання СПГ, а також Москва є найбільшим постачальником нафти в Туреччину.

Зазначається, що Анкара також зверталася до інших американських виробників природного газу щодо угод про постачання та прагне "диверсифікувати" свої постачання природного газу до того, як деякі з її довгострокових контрактів з Росією та Іраном закінчаться у 2025 році.

Нагадаємо, у березні Туреччина виготовила для України новий корвет, який має посилити Військово-морські сили нашої держави. Президент Володимир Зеленський вирішив присвоїти кораблю класу Ada ім'я гетьмана Івана Виговського.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.04.2024 00:44