Фото: росЗМІ

У британській розвідці пояснили, чому на параді у Москві не було танків

Внаслідок великих втрат у війні з Україною Росія не може демонструвати свою "військову міць" на парадах. Саме тому на параді у Москві були відсутні танки.

Про це повідомляють у Міністерстві оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки. 

Зазначається, що у четвер, 9 травня, у Росії відзначався День перемоги у "Великій вітчизняній війні". Головний парад пройшов у Москві під головуванням президента Володимира Путіна після його інавгурації 7 травня. Паради були скасовані у 24 містах, насамперед у регіонах, що межують з Україною. Ймовірно, що це сталося через погіршення безпеки. Для порівняння, у 2023 році було скасовано 21 парад.

"Хоча парад у Москві було відновлено і на ньому було представлено дев'ять літаків Су-30СМ та МіГ-29, а також шість штурмовиків Су-25, масштаб московського параду було скорочено, і на ньому було представлено менше сучасної військової техніки порівняно з довоєнними парадами", — йдеться у повідомленні.

Згідно з даними розвідки, на параді було представлено 61 військову машину, однак була відсутня важка бронетехніка та гусенична військова техніка. Церемоніальний танк Т-34 часів Другої світової війни, який традиційно розпочинає парад, був єдиним присутнім танком. Для прикладу, на параді 2020-го було представлено 20 основних бойових танків.

"З огляду на значні втрати російського особового складу та техніки внаслідок війни в Україні, Росія позбавлена можливості використовувати паради для демонстрації військової сили", — наголошують у розвідці.

Британська розвідка

Інфографіка: британська розвідка

Важливо зазначити, що із 30 одиниць техніки, яка була представлена на параді, понад дві третини було отримано з військових академій, молодіжних та ветеранських груп. На параді також були присутні групи внутрішньої безпеки та служби екстреної допомоги. Загалом взяли участь дев'ять тисяч курсантів, ветеранів та військовослужбовців. Це більше, ніж вісім тисяч 2023 року, але менше, ніж у 2021-го, коли на параді були присутні 11 тисяч військових.

Нагадаємо, 9 травня голова Національної ради Латвії з електронних ЗМІ (NEPLP) Івар Аболіньш заявив, що відбулася кібератака на мережу латвійської компанії Balticom. Як результат — по всіх каналах інтернет-телебачення компанії транслювався парад із Москви.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2024 15:45