Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

У Києві вчитель обізвав учня з Луганщини "сєпарською гнидою": омбудсмен відреагував

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронних органів і взяв на особистий контроль справу щодо інциденту в київській школі, де вчитель обзивав учня, який переїхав до столиці з Луганщини, "сєпарською гнидою".

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець написав у своїх соціальних мережах. Він наголосив, що вчитель повинен захищати дитину від насильства, а не вчиняти його.

"Звернувся до правоохоронних органів з метою якісного та неупередженого розслідування, взяв на особистий контроль справу щодо жорстокого поводження вчителя київської школи з учнем", — зазначив омбудсмен.

За його словами, поведінка вчителя містить ознаки кримінального правопорушення — погрози вбивством, завдання тілесних ушкоджень. А якщо додати до цього обставини, які обтяжують покарання, — висловлювання, що несуть дискримінаційний характер, можна, ймовірно, припускати, що порушення вчинили на ґрунті ненависті. За 161 статтею Кримінального кодексу України вони визначаються, як розпалювання ненависті за ознакою соціального походження та місця проживання.

"За безпеку в школі насамперед відповідає його керівництво або ж засновники закладу. Тому також скерував запит до Голосіївської районної державної адміністрації Києва щодо здійснення службової перевірки, усунення від роботи вчителя через ці дії та вжиття заходів реагування. Інформуємо, що про результати обов’язково мають повідомити Офіс омбудсмана", — акцентував він.

Дмитро Лубінець підсумував, що жоден випадок насильства над дітьми не повинен залишатися безкарним, та закликав звертатися до нього, якщо вам відомо про випадки булінгу та жорстокого поводження з дітьми, випадки дискримінації за будь-якою ознакою.

Нагадаємо, що у вересні минулого року в Чернігові секретар міської ради Олександр Ломако відреагував на скандал, який трапився у школі №32. Там вчителя фізкультури запідозрили у педофілії. За словами секретаря міської ради Олександра Ломака, зі скаргою на вчителя звернулися батьки учнів четвертого класу. Згодом з'ясувалося, що це не перший випадок — він раніше працював в іншій школі міста, звідки його витурили після аналогічних звернень батьків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.05.2024 11:22