Демонтаж композиції на честь Переяславської ради в Києві. Джерело: "Суспільне"

У Києві відбувається демонтаж композиції на честь Переяславської ради (фото)

У вівторок, 30 квітня, у Києві проводять роботи з демонтажу композиції на честь Переяславської ради та монументу робітників у складі колишньої Арки дружби народів. Зараз арка має назву "Свободи українського народу".

Про це повідомило "Суспільне". Журналісти нагадали, що одну зі скульптур двох робітників під Аркою дружби народів демонтували ще позаторік, теж у квітні.

Ще одна скульптурна композиція, за демонтаж якої комунальники взялися сьогодні, донині була закрита опоряджувальними матеріалами. Вона зображує Переяславську раду 1654 року, коли підписали угоду між Московською та Українською козацькою державою.

Виконувач обов'язків директора комунального підприємства "Київ благоустрій" Михайло Бережной розповів, що демонтаж триватиме декілька днів, оскільки композиція багатофігурна та масивна.

"Пам'ятка на честь Переяславської ради складається з дев'яти скульптур і містить 20 елементів. Кожен з елементів важить близько 6-7 тисяч тонн", — розповів він.

За його словами, попередньо фахівці провели вивчення конструкції. Працюватимуть так, аби не пошкодити цілісність композиції під час демонтажу.

Після знесення композиції її передадуть на зберігання у Державний музей авіації України імені Антонова.

Нагадаємо, що 17 квітня Міністерство культури й інформаційної політики України видало наказ, згідно з яким "Арка дружби народів" більше не є нерухомою пам'яткою історії, а відтак її можуть демонтувати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2024 13:20