Фото: КМДА

"Арку дружби народів" у Києві прибрали з реєстру пам’яток: тепер її можна демонтувати

Міністерство культури та інформаційної політики видало наказ, згідно з яким "Арка дружби народів" більше не є нерухомою пам'яткою історії, а відтак її можуть демонтувати. 

Про це повідомляє прес-служба урядового органа.

"Арка дружби народів" у Києві була встановлена 1982 року з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Попри те, що Київська міська рада перейменувала її в "Арку Свободи українського народу", монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, а відтак становить загрозу національній безпеці України, наголошують фахівці у висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

Втілений у монументі міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям. В умовах широкомасштабного вторгнення Росії в Україну цей міф активно використовують для обґрунтування "законності" путінських територіальних претензій.

ЗМІ повідомляли, що на початку квітня влада столиці заявила, що не планує зносити "Арку дружби народів", через те, що вона є пам’яткою історії місцевого значення. Закон забороняє їх зносити, змінювати чи переносити, але цим рішенням Мінкульту монумент втратив статус пам’ятки історії й може бути демонтований. 

"У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу", — підкреслює т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, 1 лютого російські терористи завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ Національного заповідника "Хортиця". Кам’янська Січ — один з останніх адміністративних і військових центрів Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині ХVІІІ ст.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.04.2024 20:25