Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Росіяни скинули авіабомби на Кам’янську Січ

У четвер, 1 лютого, російські терористи завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ Національного заповідника "Хортиця".

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

"На рахунку країни-агресорки вже понад 120 пошкоджених чи зруйнованих пам’яток національного значення. Сьогодні Росія завдала чергового удару по нашій спадщині — поцілила у Кам’янську Січ. Це вкотре доводить, що Російська Федерація цілеспрямовано нищить нашу матеріальну культуру, аби стерти українців як націю. Однак їй це не вдасться: Росія не зможе оминути покарання за свої злочини і відповідатиме за них у міжнародних судах", — заявив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що відео обстрілу Кам’янської Січі з’явилося в російських Telegram-каналах. Під час удару на культурному об’єкті прогриміли три потужні вибухи.

Наголошується, що перший ворожий удар стався безпосередньо на місці розташування колишньої Кам’янської Січі, точніше — на території господарчого передмістя Січі, де протягом багатьох років здійснювали розвідувальні та дослідницькі роботи співробітники заповідника "Хортиця". Тут є ще недосліджені виробничі об’єкти залізотопного та гончарного комплексу першої половини 18 століття.

Другий "приліт" стався на території сучасного туристичного об’єкта, у безпосередній близькості від хреста та могили кошового отамана Костя Гордієнко та в’їзних воріт Січі. У цьому місці також розташовані грот та залишки колишнього маєтку поміщика Агаркова.

Росіяни скинули три авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Зазначається, що співробітники Національного заповідника "Хортиця" розпочали документування наслідків атаки на унікальну пам’ятку козацької доби.  

У Мінкульті наголошують, що Кам’янська Січ — один із останніх адміністративних і військових центрів Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині ХVІІІ ст.

Нагадаємо, ввечері 1 лютого російські загарбники випустили по Україні кілька груп ударних дронів-камікадзе типу "Шахед". Ворожі дрони продовжили атакувати й після опівночі 2 лютого — їх фіксували на Півдні країни. Вибухи лунали у Кропивницькому та Кривому Розі.

За даними "Укренерго", внаслідок нічної ворожої атаки безпілотників одна з підстанцій зазнала пошкодження. Без світла лишилася частина Кривого Рогу. Водночас, за словами голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, через влучання "Шахеда" сталося знеструмлення двох шахт. Внаслідок цього під землею залишилися понад 100 робітників. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.02.2024 11:42