У Німеччині стартувала восьма зустріч "Рамштайн": що від неї очікує Україна

У п'ятницю, 20 січня, на німецькій авіабазі "Рамштайн" розпочалася восьма зустріч союзників України. Міністри оборони десятків країн обговорять надання додаткової військової допомоги Україні на тлі загрози нового наступу російських загарбників.

За даними ЗМІ, на зустрічі вже виступив міністр оборони США Ллойд Остін, який заявив, що у війні Росії проти України настає переломний момент.

Крім того, до учасників зустрічі звернувся президент України Володимир Зеленський. Він подякував партнерам за надану раніше допомогу. Зеленський закликав союзників пришвидшитися в наданні військової допомоги.

Прес-конференція за підсумками "Рамштайну" очікується близько 17:30 за київським часом.

Що очікує Україна від зустрічі

Країни повинні оголосити продовження допомоги та передачу важкої техніки від західних партнерів. Вже відомо, що міністри оборони можуть домовитись про постачання танків Україні Leopard 2.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна "потужно підготувалася" до переговорів і очікує на позитивні результати.

"Будуть хороші новини для нашої держави, і дуже важливо, що ми досягаємо згоди з партнерами саме зараз, на тлі чергових жорстоких злочинів окупантів", — наголошував він.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов прогнозує передачу Україні достатньої кількості оборонного та наступального озброєння. За його словами, наша країна отримає, крім танків, "багато цікавих речей".

Очільник українського оборонного відомства Олексій Резніков вважає, що у західних країнах змінюється думка про постачання важкої техніки. Тому Україна невдовзі зможе одержати танки, бойові літаки, зброю великої дальності.

Яку зброю вже пообіцяли союзники Україні

Західні країни раніше вже оголосили про передачу наступної допомоги Україні для переваги на полі бою над Росією:

  • Британія — ескадрон танків Challenger 2, 30 САУ AS90, броньовані машини Bulldog та 600 ракет Brimstone;
  • Франція  розглядає можливість постачання Україні сучасних танків Leclerc. Вважається, що це допоможе Німеччині зважитися на аналогічну допомогу українським силам у виді відправки танків Leopard;
  • Нідерланди  батареї ЗРК Patriot (аніше про передачу Patriot повідомили США й Німеччина);
  • Італія  батарея ППО SAMP/T, яка здатна збивати балістичні ракети;
  • Швеція сучасні 50 бойових машин піхоти CV90 та колісні 155-мм гаубиці Archer;
  • Естонія рекордна допомога, яка містить 155-мм та 122-мм гаубиці, тисячі снарядів та вантажівок до них, понад сотню протитанкових гармат Carl-Gustav та понад тисячу одиниць боєприпасів до них;
  • Канада придбає та поставить в Україну систему ППО NASAMS й передасть 200 бронетранспортерів Senator;
  • Данія  самохідні артилерійські установки CAESAR, планується відправка для потреб ЗСУ 19 гаубиць;
  • Польща у новому пакеті планується передати зенітні гармати С-60, 155-мм гаубиці "КРАБ" та боєприпаси до них;
  • Литва  зенітні установки L-70, боєприпаси та два вертольоти Мі-8.

Конфлікт Німеччини й США через танки Leopard 2 для України

За даними CNN, Сполучені Штати Америки та Німеччина не можуть домовитись щодо постачання танків Leopard 2 Україні. Між міністерствами оборони обох країн виник конфлікт напередодні "Рамштайну". Водночас повідомлялося, що кілька країн оголосять про плани відправити в Україну танки німецького виробництва Leopard 2 20 січня.

Нагадаємо, 19 січня Сполучені Штати Америки оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на суму 2,5 мільярда доларів. Він містить сотні бронетехніки, критично важливу підтримку для протиповітряної оборони України та інші важливі засоби.

Колишній командувач армії США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес вважає, що Збройні сили України переможуть на болі бою завдяки трьом видам зброї

Читайте також: Скільки та яку зброю отримала Україна з початку війни: перелік від Bloomberg

Війна, 20.01.2023 11:59