Фото: Вікіпедія

Данія відправить Україні гаубиці CAESAR: в чому їх особливість

Міністерство оборони Данії повідомило, що відправить Україні самохідні артилерійські установки CAESAR. Очікується, що Україна отримає 19 гаубиць.

Про це повідомила прес-служба оборонного відомства Данії.

Міністр оборони Якоб Еллеманн-Єнсен вважає, що самохідні гаубиці наразі дуже необхідні українським воїнам.

"Я радий, що переважна більшість парламентських партій підтримує цю пожертву. Данія була однією з найактивніших країн-донорів від початку війни в Україні. Ми повинні продовжувати бути такими", — зазначив Якоб Еллеманн-Єнсен.

Також міністр оборони Данії зауважив, що наразі необхідно знайти баланс між допомогою Україні й продовженням зміцнення своєї оборони для забезпечення безпеки країни. Адже, за словами Еллеманн-Єнсена, передача самохідних гаубиць CAESAR призведе до затримки у розгортанні 1-ї данської бригади. Тому наразі влада країни шукає варіанти швидкого набуття нових військових спроможностей.

У чому особливість CAESAR

фото: скріншот

Французька 155-мм самохідна артилерійська установка, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів у мінних полях і польових загородженнях. Артилерійською частиною установки є гаубиця калібром 155-мм і довжиною ствола у 52 калібри.

Гаубиця може використовувати весь асортимент 155-мм снарядів НАТО, з касетними включно. Максимальна відстань вогню 42 км. Возимий боєкомплект 18 снарядів. Швидкострільність — шість пострілів на хвилину. Система управління вогнем FAST-Hit автоматизована з прив'язкою до GPS. Прототип комплексу та експортні зразки монтуються на шасі Mercedes-Benz Unimog U 2450 6x6, варіант для французької армії — на Renault Sherpa 5 6x6 з додатковим бронюванням. Комплекс може транспортуватися військово-транспортним літаком C-130 Hercules або А400М.

Переваги

  • висока стратегічна і тактична рухливість;
  • велика дальність стрільби;
  • низькі експлуатаційні витрати.

Недоліки

  • погана прохідність по бездоріжжю;
  • низький ступінь захисту від вогню противника;
  • невеликий боєкомплект

Нагадаємо, Велика Британія має намір передати Збройним силам України 600 ракет Brimstone у рамках пакета військової допомоги. Задля цього країна "розблокувала" низку пакетів військової допомоги за останній рік.

Події, 19.01.2023 18:35