Фото ілюстративне зі соцмереж

Українські суди масово зупиняють розгляд кримінальних справ через мобілізацію обвинувачених, — ЗМІ

В Україні масово фіксуються випадки, коли обвинувачені у кримінальних злочинах добровільно мобілізуються до Збройних сил, після чого суди зупиняють розгляд їхніх справ. У нашій країні вже виявили майже 11 тисяч таких випадків.

Про це повідомляють журналісти NGL.media. За їхніми даними, це стосується й ґвалтівників неповнолітніх та помічників замовних вбивць.

Журналісти проаналізували з усього масиву зупинених через мобілізацію справ 400 і виявили, що близько 25% у цих справах вчинили інкриміновані їм злочини уже у статусі військових. З решти кримінальних справ у 95% випадків суди припинили розгляд після мобілізації обвинувачених. І лише у 5% справ суд не погодився піти на такий крок. Варто зазначити, що рішення судів у цих випадках оскарженню не підлягають.

Проаналізувавши призупинені справи, можна дійти висновку, що переважно йдеться про крадіжки, наркотики, важкі ДТП. Також багато таких справ стосуються корупційних злочинів — привласнення чи розтрати майна, хабарництво, зловживання службовим становищем тощо.

"Звісно, не можна однозначно стверджувати, що всі обвинувачені, які мобілізувались, намагаються затягнути судовий розгляд. У частини з них це могло бути цілком природне бажання. Проте, вивчаючи деякі справи, виникають обґрунтовані підозри, що новонавернені військовослужбовці ухиляються таким чином від покарання", — йдеться у зведенні журналістів.

Цікаво, що за даними розслідувачів, мобілізуються у таких випадках не лише чоловіки. Тому підтвердженням є приклад, коли 48-річна Людмила Яценко, яка раніше працювала у суді і яку обвинувачують у схилянні до хабаря, спочатку уникала засідань суду, мотивуючи це тим, що у березні 2022 року стала добровольцем територіальної оборони Козинської ОТГ у Київській області. Вже згодом, коли детективи НАБУ з’ясували, що блокпости, на яких нібито чергує Яценко, давно розформовані, її адвокат подав у березні 2023 року заяву про зупинку розгляду справи через мобілізацію жінки.

З опублікованої інформації можна зробити висновок, що Людмила Яценко була мобілізована десь на Закарпатті, а потім стала солдатом обслуги гранатометного відділення. Прокурор заперечував проти зупинки справи, адже був переконаний, що жінка просто ухиляється від суду, але справа була зупинена ще рік тому і досі її не відновили.

Також, за інформацією журналістів, 4 квітня під час чергового засідання суду обвинувачений у смертельній ДТП суддя Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир звернувся з проханням звільнити його з-під варти, щоб він міг мобілізуватися до лав ЗСУ.

Щоб підтвердити свої слова він надав листа від 163-го батальйону тероборони з Ніжина про готовність взяти його на посаду заступника командира роти з морально-психологічного забезпечення.

Цікаво, що Тандиру загрожує реальне ув’язнення, а розгляд скандальної справи був би зупинений до демобілізації, яка ще невідомо коли відбудеться, а протягом цього часу, ймовірно, сплив би термін давності. Проте суд залишив Тандира в СІЗО і продовжив розгляд справи по суті.

Нагадаємо, 6 травня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроекти про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 днів, тобто до 11 серпня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.05.2024 19:59