Фото: прес-служба форуму Україна-30

ВАКС обрав запобіжний захід екс-голові Фонду держмайна Сенниченку

У вівторок, 7 травня, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому голові Фонду державного майна України Дмитру Сенниченку

Як повідомляє прес-служба спеціальної антикорупційної прокуратури, слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Дмитру Сенниченку.

"Після затримання підозрюваного, який перебуває у міжнародному розшуку, та доставки його до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу", — йдеться в повідомлені

Справа Сенниченка з Держмайна 

Національне антикорупційне бюро України й САП 22 березня 2023 року викрили два епізоди діяльності злочинної організації.

Перший — щодо корупції на "Одеському припортовому заводі" (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання "лояльних" членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ ОПЗ, два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про перероблювання газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити заводу менше за перероблювання сировини. Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ ОПЗ та підконтрольним ТОВ може викликати запитання, тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше, незаконно скасували результати та підписали договір з наперед визначеним ТОВ. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно. Підтвердження цьому — у листуванні між учасниками злочинної організації. У результаті, за період з травня 2020 року по жовтень 2021 року АТ ОПЗ недоотримало понад 300 мільйонів гривень.

Другий епізод діяльності злочинної організації стосується "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії" (100% належить державі в особі ФДМУ). НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор злочину домігся призначення "лояльного" в.о. директора АТ ОГХК. Той, зі свого боку, на виконання вказівок "зверху" впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам РФ та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 мільйонів гривень.

Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Нагадаємо, 17 квітня НАБУ оголосило в розшук народного депутата Верховної Ради VIII скликання Руслана Демчака. Він був обраний від партії "Блок Петра Порошенка". На сьогодні його підозрюють у зловживанні службовим становищем. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.05.2024 12:51