Фото: НБУ

Як зниження облікової ставки вплинуло на кредитування: пояснення економіста

У квітні 2024 року Національний банк України знизив облікову ставку до 13,5%. Проте розрив між фактичною інфляцією та поточною обліковою ставкою залишається досить великим — понад 10%. Відповідно ситуація з кредитуванням суттєво не покращилася.

Про це повідомив економіст та екс-голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

За його словами, наразі ситуація з доступністю кредитів для корпоративного сектора не покращилася. Так, вартість коштів у березі порівняно з лютим майже не змінилася — знизилася до 15,5% річних (лише на 0,02%). Зниження облікової ставки НБУ передусім позначилося на здешевленні вартості кредитів для домогосподарств — до 34,5% річних (на 0,1%).

При цьому процентні ставки за новими депозитами в березні порівняно з попереднім місяцем знизилися суттєвіше — знизилися до 8,4% річних (на 0,7%).

У березні поточного року на ринку ОВДП, за словами економіста, середньозважена дохідність за ОВДП, номінованими у гривні, становила 17,19% (була дещо нижчою, ніж у попередньому місяці — 17,32%), а в березні минулого року становила навіть 19,47%.

Нагадаємо, попри економічний спад на початку повномасштабної війни, у 2023 році економіка України демонструвала позитивні сигнали та високу адаптивність. Проте останнім часом темпи зростання цієї галузі дещо сповільнилися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.05.2024 15:27