Фото: НБУ

Нацбанк знову знизив облікову ставку: як це вплине на економіку

У четвер, 25 квітня, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до рівня 13,5% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу з монетарної політики.

"Ураховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики. Це дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності", — пояснив він.

Чи очікувати подальше зниження облікової ставки: прогноз НБУ

Базовий сценарій прогнозу регулятора передбачає зниження облікової ставки до 13% у 2024 році. Таке пом'якшення процентної політики та заплановані кроки з валютної лібералізації не мають створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку.

Зокрема, правління Нацбанку адаптуватиме монетарну політику у випадку істотних змін у балансі ризиків. Так, зменшення ризиків для інфляції та курсової стійкості може створити передумови для додаткових кроків зі зниження облікової ставки та пом’якшення валютних обмежень, що підтримають розвиток кредитування та відновлення економіки. 

Варто додати, що облікова ставка — це інструмент, за допомогою якого Нацбанк намагається впливати на інфляцію. НБУ збільшує ставку для стримування цін або знижує для підвищення економічної активності. Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами та позиками. Чим вище ключова ставка, тим дорожче кредити і депозити в нацвалюті. Востаннє Національний банк знижував облікову ставку 15 березня 2024 року. 

Нагадаємо, у 2024 році Національний банк України планує провести відкрите тестування державної цифрової валюти — е-гривні, до якого зможуть долучитися не лише банки та фінансові установи, а і їхні клієнти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.04.2024 15:05