Суд над Віктором Руденком. Джерело: Telegram-канал Дар'ї Лебедєвої

"Завдав шкоди безпеці Росії": у Санкт-Петербурзі український тракторист отримав 10 років колонії

У понеділок, 19 серпня, міський суд Санкт-Петербурга визнав винним у нібито шпигунстві громадянина України Віктора Руденка. Йому призначили 10 років колонії суворого режиму.

Про це повідомила керівниця прес-служби петербурзьких судів Дар’я Лебедєва у своїх соціальних мережах. Вона зазначила, що українця звинуватили у тому, що він начебто збирав і відсилав ЗСУ відомості, що не є державною таємницею, проте здатні "завдати шкоди безпеці Росії".

На думку суду, ці відомості Руденко, який, за даними деяких російських медіа, є трактористом із Харкова, збирав ще в березні 2022 року, перебуваючи на території України.

Зазначається, що на засіданні не оприлюднили деталі звинувачення, але суддя повідомила Руденку, що його мобільний телефон вилучать на користь держави, а Sim-карту знищать, оскільки вони є "засобом злочину".

Вже після оголошення вироку Лебедєва додала, що суд встановив "наслідки від дій Руденка, внаслідок яких підрозділ мотострілецької дивізії армії Росії зазнав мінометного обстрілу ЗСУ в тому населеному пункті, дані про який передав Руденко". Сам Руденко не заперечував, що вчинив "осудні дії", але провину не визнав і сказав, що робив це "на користь своєї Батьківщини".

Документи Руденка — військовий квиток, свідоцтво про реєстрацію за місцем проживання та робоче посвідчення — зберігатимуть до моменту його звільнення.

Російські медійники також розповіли, що до суду справу Віктора Руденка скерували 3 травня цього року. Проте невідомо, як українець опинився в Росії та коли його затримали.

Нагадаємо, у травні стало відомо, що Південний окружний військовий суд засудив до 18 років позбавлення волі українського військовополоненого Владислава Плахотника. Перші три роки він проведе у в'язниці, решту — у колонії суворого режиму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2024 21:36