Фото: Міноборони США

Пентагон оголосив пакет допомоги для України на $800 млн: туди вперше увійшли касетні боєприпаси

Сполучені Штати Америки у п'ятницю, 7 липня, оголосили черговий пакет військової допомоги для України. Його вартість становить 800 мільйонів доларів. У перелік озброєння вперше увійшли касетні боєприпаси — Україна давно зверталася до США з проханням надати такі снаряди, однак досі Білий дім вагався, зокрема і через те, що чимало союзників Вашингтона в НАТО відмовилися від цих боєприпасів.

Про це повідомляє Пентагон.

"Цей пакет надасть Україні додаткові артилерійські системи та боєприпаси, включаючи високоефективні та надійні вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM), щодо яких Адміністрація провела широкі консультації з Конгресом та нашими союзниками і партнерами", — йдеться у повідомленні. 

До нового пакета увійшли:

  • 32 БМП Bradley та 32 бронетранспортери Stryker;
  • 31 155-мм гаубиця;
  • додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot та HIMARS;
  • ракети ППО AIM-7;
  • зенітні комплекси Stinger, Javelin;
  • 105-мм й 155-мм артилерійські снаряди, включно з DPICM (касетні);
  • ракети трубного пуску, безпілотні літальні системи Penguin та підривні боєприпаси;
  • обладнання для розмінування, запчастини, стрілецька зброя й 28 мільйонів набоїв до неї;
  • 27 тактичних автомобілів для підйому техніки та 10 для буксирування техніки.

Які саме касетні боєприпаси Україна отримає від США

За інформацією The Wasington Post, йдеться насамперед про передачу артилерійських снарядів М864 для 155-мм гаубиць. Артилерію цього стандартного для країн НАТО калібру Україні надавали як США, так і інші західні країни.

Український портал Defence Express ще раніше пояснював, що американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною — "це 88 окремих субелементів, які гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів". Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних.

"Тобто їх використання дозволить зменшити потребу у боєприпасах взагалі, зменшити кількість необхідних пострілів для виконання вогневого завдання, що зберігає не тільки ресурс артилерійських систем, але й життя українських артилеристів", — наголошували аналітики Defence Express.

У випадку снарядів М864 йдеться про 72 суббоєприпаси всередині. Такі боєприпаси виробляли в США з 1987 року.

Основні характеристики кластерних артилерійських снарядів М864:

  • Довжина із підривником: 899 мм
  • Вага без підривника: 46,3 кг
  • Вміст: 72 суббоєприпаси двох типів (48 шт. M42, 24 шт. M46)
  • Дальність: 28,4 км при стрільбі з гармати з довжиною ствола до 39 калібрів

​Україна неодноразово запевняла, що використовуватиме такі снаряди на власній території і бере відповідальність за їхні переваги понад ризиками, тож ЗСУ не забруднюватимуть території інших держав. До того ж значна частина території України й без того вимагатиме робіт з розмінування та очищення від інших видів боєприпасів внаслідок російського вторгнення, ця робота триватиме багато років.

Нагадаємо, видання Newsweek з посиланням на анонімні джерела повідомляло, що багато в чому Сполучені Штати Америки допомагають Україні таємно. Передачею озброєння для Збройних сил України займається Центральне розвідувальне управління.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 22:22