Фото: Pixabay

Астрономи виявили ще один супутник Землі

Астрономи виявили ще одного космічного супутника Землі. Це астероїд 2023 FW13, який відкрили лише цього року. Він обертається навколо Сонця синхронно із Землею, що робить його "квазімісяцем" нашої планети.

Про це повідомляє Space.com.

Девід Чендлера з проекту Sky & Telescope розповів, що космічний камінь розташований на надскладній орбіті — він ніби на півдорозі до Марса і на півдорозі до Венери. 

Першим увагу на те, що астероїд обертається синхронно з Землею, звернув журналіст Адріан Коффіне. Він провів моделювання, яке наштовхнуло його на думку про те, що 2023 FW13 є квазісупутником нашої Землі.

За словами астрономів, ширина астероїда може становити близько 20 метрів. Вони вважають, що Сонце значно впливає на рух космічного каменя. Земля лише злегка порушує орбіту астероїда, тому він завжди зависає в околицях планети.

астероїд

Фото: NASA/JPL-Caltech

Науковці вважають, що орбіта космічного каменю аналогічна орбіті астероїда Kamo'oalewa, також відомого як 2016 HO3 — ще одного квазісупутника Землі, виявленого у 2016 році.

Після відкриття астероїда астрономи-аматори, які вивчають архівні дані, виявили спостереження астероїда з 2012 року. За їхньою допомогою вони розрахували орбіту небесного тіла у минулому та майбутньому. Виявилося, що астероїд розташований біля Землі приблизно з 100 року до нашої ери й буде перебуватиме тут мінімум до 3700 року.

"Якщо це так, то 2023 FW13 буде найстабільнішим квазісупутником Землі з будь-коли відкритих", — кажуть астрономи.

Нагадаємо, що супутнику NASA вдалося зафільмувати "космічного краба". Він є одним із найбільш вивчених високоенергетичних астрофізичних об'єктів у небі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 14.04.2023 02:26