Андрій Пишний. Джерело: fakty.com

Чи покриють конфісковані російські активи збитки України від війни: розрахунки голови НБУ

Сума заморожених російських активів складає приблизно 300 мільярдів доларів. Проте Україні не вистачить цих коштів, щоб покрити усі збитки внаслідок повномасштабної війни.

Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв'ю телеканалу "Ми — Україна".

"Точна цифра ніде не звучить. Вона завжди звучить з певним діапазоном: 260-280-300, залежно від країн. Але ми можемо зрозуміти загальний обсяг. Це близько 300 мільярдів доларів", — пояснив він.

Пишний зазначив, що Україна розглядає заморожені активи країни-агресора як джерело покриття збитків, які завдані під час війни.

Як зазначив очільник НБУ, згідно з "швидкою" оцінкою Світового банку, станом на кінець минулого року, війна РФ завдала Україні збитків на 500 мільярдів доларів. Відповідно, за словами Пишного, заморожених активів не вистачить для їх покриття.

"Але ми розраховуємо, що це буде джерелом відповідних коштів, які будуть потрібні Україні і для спротиву, і для компенсацій", — підкреслив голова Нацбанку.

Нагадаємо, 11 квітня польський прем’єр-міністр Дональд Туск під час зустрічі з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Варшаві заявив, що Захід повинен використовувати всі заморожені активи РФ для допомоги Україні. Їх варто застосувати для українських потреб максимально, а не лише надлишкові прибутки від них.

Додамо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Також 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтримала резолюцію, яка передбачає конфіскацію заморожених російських активів. Їх мають передати для відновлення України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 02.05.2024 17:20