Кая Каллас і Дональд Туск. Джерело: pap.pl

Дві європейські країни активно виступили за використання всіх заморожених російських активів для України

Захід повинен використовувати всі заморожені російські активи для допомоги Україні. Їх варто застосувати для українських потреб максимально, а не лише надлишкові прибутки від них.

Про це заявив польський прем’єр-міністр Дональд Туск під час зустрічі з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Варшаві 11 квітня. Політиків цитує агенція PAP.

Прем’єр-міністр Естонії нагадала, що в Євросоюзі вже зробили перший крок щодо використання прибутків від російських активів, і наразі з цього питання "ведуться юридичні дебати".

"Ці активи можна використати для відшкодування збитків, для компенсації. Ми не можемо собі уявити, що після всіх тих руйнувань, які спричинила Росія в Україні, ми просто так скасуємо санкції. Санкції неможливо зняти без того, щоби змусити Росію виплатити репарації", — наголосила Каллас.

Своєю чергою, Туск зазначив, що Естонія є одним із лідерів у спільних зусиллях щодо використання заморожених російських активів.

"Використання прибутку від активів — це вже щось, але цього замало", — наголосив він.

Прем'єр-міністр Польщі зазначив, що остаточне рішення щодо активів потребуватиме схвалення країн, на території яких вони перебувають — це, за його словами, Франція, США, Німеччина, Японія і Бельгія.

"Естонія може на нас розраховувати. Ми були послідовними в цьому з самого початку, обидві наші країни підтримували ідею використання не тільки прибутку, відсотків від активів, але й самих заморожених активів", — заявив Туск.

Раніше саміт очільників держав і урядів ЄС домовився, що Євросоюз продовжить роботу над планом використання прибутків від заморожених активів російського центробанку, в тому числі для озброєння України.

Нагадаємо, сьогодні також стало відомо, що Польща може передати Україні ракети для систем протиповітряної оборони радянського виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.04.2024 20:56