Денис Малюська. Джерело: pravo.ua

У Мін'юсті назвали три сценарії щодо використання заморожених активів РФ

На цей момент тривають дискусії щодо використання заморожених активів Російської Федерації для допомоги Україні. Колективне рішення буде озвучене на саміті "Великої сімки".

Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

"США зробили перший важливий крок. Вони прийняли рішення надати право адміністрації США про конфіскацію російських активів. Повністю, не повністю, відсотки, доходи від них — не має значення. Право було надано. США показали, що юридично це законно", — йдеться у заяві міністра.

За словами Малюськи, США намагаються підтягнути під цю стратегію і решту держав, але це не вдається повною мірою. Наразі триває дискусія, що треба щось робити з доходами від російських активів.

"Варіантів безліч. Дискусії тривають. Але ключова річ — це має бути колективно. Колективне рішення в Італії буде озвучене (на саміті G7, — ред.). Думаю, ми будемо розуміти ще на початку червня, що буде з активами", — наголосив Малюська.

Чого очікувати від союзників

Денис Малюська заявив, що за супероптимістичного сценарію — буде конфіскація заморожених російських активів.

При нейтральному сценарію, як зазначає Малюська, буде вилучення доходів під певну позику, щоб такі доходи, нараховані на 10 років наперед, були виплачені вже зараз єдиним траншем.

"За песимістичного сценарію — лише поточне відрахування доходів, нарахованих від російських активів. Це максимум 5 мільярдів євро на рік. Але, можливо, й менше. Це песимістичний сценарій. Наше завдання просити партнерів про найрадикальніше рішення", — резюмував міністр.

Протягом останнього року після власних розслідувань і роз'яснень від банків у Швейцарії заблокували російські активи на суму 636 мільйонів доларів. Також було заблоковано ще два об'єкти нерухомості, які належать Росії та розташовані у Швейцарії. Окрім заблокованих об'єктів нерухомості, швейцарці заморозили й інші активи, що належать фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями. Як приклад наводять такі активи: спортивні та розкішні автомобілі, витвори мистецтва, меблі та музичні інструменти.

Також у Швейцарії заблоковані активи центрального банку РФ на суму близько 7,94 мільярда доларів. З 25 березня 2022 року заборонено всі операції, які пов'язані з управлінням резервами та активами ЦБ РФ.

Варто зазначити, що було розблоковано активи Росії на суму 153,5 мільйона доларів. Раніше їх було заблоковано як запобіжний засіб, а потім активи довелось розморозити, адже розслідування показало, що юридичні вимоги для їх блокування не були виконані.

Нагадаємо, у березні міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен заявила, що конфісковані активи Російської Федерації не можуть замінити необхідну американську допомогу Україні. Міністр підкреслила, що будь-який план щодо конфіскації або монетизації близько 282 мільярдів доларів заморожених російських активів для допомоги Україні не можна розглядати як заміну терміново необхідної фінансової допомоги країні, яка перебуває у повномасштабній війні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.04.2024 20:59