Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Країни ЄС повинні наростити витрати на оборону, щоб захистити власні кордони, — Туск

Країни Європейського Союзу повинні значно підвищити витрати на оборону для захисту власних зовнішніх кордонів.

Про це у вівторок, 7 травня, під час виступу на економічній конференції в місті Катовіце заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Bloomberg.

Політик зазначив, що довгі дебати щодо підвищення обороноздатності Європи мають незабаром завершитися ухваленням рішення, та закликав країни ЄС збільшити витрати на оборону, оскільки війна в Україні триває вже третій рік.

"Багато грошей, які добре і розумно витрачені на безпеку Європи, надовго утримають війну від кордонів Європи. Можливо, назавжди", — каже він.

Підтримала заклик Туска президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, яка заявила, що країни ЄС мають "відновити, поповнити та трансформувати" свої збройні сили.

Видання наголошує, що Варшава вже заявила, що має бажання приєднатися до Європейської ініціативи під назвою Sky Shield, до якої наразі входить 21 країна. Ця ініціатива передбачає створення єдиної системи протиповітряної оборони в країнах Європи.

"Європейські кордони потрібно захищати, тому що вони стали кордонами між континентом миру та агресорами, які готують нам війну, також використовуючи гібридні методи", — додав Туск.

Нагадаємо, 7 травня речник міністра-координатора спецслужб Яцек Добжинський заявив, що у приміщенні, де мало відбутися виїзне засідання Ради міністрів Польщі, спецслужби виявили "прослушку". Урядовці мали зустрітися у Катовіце.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.05.2024 02:15