Фото: росЗМІ

Reuters: Частина країн ЄС планує взяти участь в "інавгурації" Путіна

Двадцять країн-членів Європейського Союзу бойкотуватимуть "інавгурацію" на черговий президентський термін російського диктатора Володимира Путіна. Однак сім інших країн ЄС буцімто планують направити у Москву своїх представників — зокрема, Франція.

Про це повідомляє Reuters. Агентство вказує, що різна дипломатична реакція західних держав підкреслила розбіжності щодо того, як вчинити у цій ситуації.

США заявили, що не надішлють свого представника на "інавгурацію", водночас заявили, що Путін "є президентом Росії й планує продовжувати обіймати цю посаду". Британія та Канада також повідомили, що ігноруватимуть цей захід.

Своєю чергою російські ЗМІ повідомили, що Кремль нібито запросив очільників усіх іноземних дипломатичних місій у Москві. Неназваний європейський дипломат сказав Reuters, що 20 країн-членів ЄС бойкотуватимуть захід, але очікується, що сім інших країн направлять своїх представників, хоча високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель був проти участі блоку в заході.

Міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що не братиме участі в "інавгурації". Країни Балтії, які нині не мають своїх представників у Москві, категорично виключили відвідання вказаного заходу.

"Ми вважаємо, що ізоляція Росії, а особливо її злочинного лідера, має бути продовжена. Для Литви неприйнятна участь в інавгурації Путіна. Нашим пріоритетом залишається підтримка України та її народу, який бореться з російською агресією", — заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

Зазначимо, що не братиме участі у церемонії "інавгурації" російського диктатора й прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України оприлюднило відповідну заяву, де зазначено, що немає підстав для визнання кремлівського диктатора Володимира Путіна демократично обраним і легітимним президентом Росії. Адже він "переміг" після численних порушень загальновизнаних міжнародних норм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.05.2024 08:59