Фото: Pixabay

Литва позбавила посвідки на проживання соратника Януковича

Литва позбавила посвідки на проживання колишнього очільника Державного управління справами Андрія Кравця, який втік з України у 2014 році та був соратником екс-президента України Віктора Януковича.

Про це повідомляє видання Delfi. 

Департамент держбезпеки Литви зазначає, що Кравець був нардепом від "Партії регіонів", а у 2010-му, коли Янукович здобув перемогу на виборах в Україні, він став головою ДУС.

"Кравець із дружиною Мариною Пелих брали участь у присвоєнні режимом Януковича щонайменше 35 млрд євро з бюджету України, займалися фінансами президента, розкішшю його особняка. Після втечі Януковича, Кравець із дружиною також залишив Україну", — сказано в документі ДДБ Литви.

Видання наголошує, що литовські служби звернули на нього увагу лише на початку 2023 року. У Литві Кравець прожив разом з родиною протягом 10 років та навіть заснував там бізнес.

"За оцінкою ДДБ, Кравець та Пелих підтримували зв'язки з оточенням Януковича, працювали на його проросійський режим, тому мали бути лояльними щодо Росії та її агресивної зовнішньої політики, яка становить загрозу та нацбезпеку для Литви. Російські служби можуть використовувати Кравця та Пелих у своїх цілях як лояльних та надійних осіб", — зазначають у ДДБ Литви. 

Згідно з цим документом, Департамент міграції Литви 4 березня 2023 року прийняв рішення не продовжувати дію посвідки на проживання Кравця та членів його родини. Соратник Януковича оскаржив це рішення у судах усіх можливих інстанцій. Він запевняв, що ДДБ побудувало свої докази на припущеннях, а насправді він "підтримує" Україну. Кравець також заявив, що всі контакти з Януковичем були лише робочими, а після лютого 2014 року усі зв'язки з президентом-втікачем припинилися. Проте суди відхилили його аргументи як необґрунтовані.

"Громадяни України Кравець і Пелих, підтримуючи зв'язки з оточенням Януковича і працюючи на його проросійський режим, мали бути лояльними щодо російської влади та її агресивної зовнішньої політики, яка становить загрозу нацбезпеці Литви", — констатував у 2023 році Адміністративний суд Вільнюського округу.

Нагадаємо, що 11 квітня президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Зустріч відбулася у межах робочого візиту до Литовської Республіки для участі в дев'ятому саміті Ініціативи трьох морів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим
Світ, 23.04.2024 17:15