Нестабільність на кордоні з Росією. Хто розхитує ситуацію та для чого?

02 ЛИСТОПАДА 2017 09:48

Матеріал підготовлено TrueUA. При його використані гіперпосилання на джерело обов’язкове.

Протягом останніх декількох місяців на ділянках українсько-російського кордону відбуваються події, які важко назвати випадковими чи буденними в житті прикордоння… Вбивства та викрадення українських прикордонників, регулярні провокації російських спецслужб та організація ними до України каналів контрабанди і нелегальної міграції...

Безперечно, це все елементи агресивної гібридної війни Росії, яка вже давно переросла рамки окупації Криму, бойових дій в ОРДЛО, диверсій та вбивств на мирній території України. І для реалізації подальшої диверсійної діяльності щодо України, ФСБ РФ лише за останні декілька місяців організувала низку ситуації, які породжують не стабільність та несуть за собою смерть.

Цей факт підтверджує начальник Східного регіонального управління Держприкордонслужби України Сергій Бідило, який під час виїзного засідання парламентського комітету з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності наголосив, що Держприкордонслужба України постійно фіксує провокаційні дії з боку підрозділів збройних сил РФ за всім периметром українсько-російського кордону.

«На сьогодні підрозділи Збройних сил Російської Федерації чинять постійні провокаційні дії - я говорю не лише про державний кордон Харківської області, а за всім периметром українсько-російського кордону, це 1 тис. 578 км - які полягають у постійних під'їздах ... до державного кордону й пунктів пропуску бойової техніки: один-два БТР, від п'яти до десяти військовослужбовців, які проводять ті чи інші дії», - цитує Інтерфакс слова С.Бідило.

Вочевидь така ситуація в країні, та на кордоні зокрема, почала серйозно непокоїти українську владу. Це вилилось у досить серйозне доручення Ради національної безпеки і оборони, яке прокоментував її секретар Олександр Турчинов.

«З урахуванням реальних загроз СБУ, Нацполіції та Держприкордонслужбі України доручено посилити антитерористичний і контррозвідувальний режим, прикордонний контроль та охорону державного кордону з Російською Федерацією, вжити заходів щодо активізації дій з вилучення із обігу незареєстрованої зброї, ефективної протидії озброєній злочинності, контрабанді засобів ураження, боєприпасів, вибухових речовин та їх незаконному обігу», – сказав він.

В цьому дорученні попри цілком очевидне завдання посилити охорону кордону з РФ, вказується на необхідність активізації дій з протидії протиправній діяльності. Тут ситуація теж досить загрозлива та небезпечна. Адже на українсько-російському кордоні контакти між прикордонниками обох держав, як це було прийнято раніше, наразі зведені до мінімуму. Цим користується організована злочинність, контрабандисти та нелегали. Є підозра, що їх кураторами або «невольними помічниками» є представники ФСБ, адже допомагаючи їм вони створюють чудові умови для стимулювання протиправної діяльності в українському прикордонні. Фактів чимало…

Нещодавно прикордонники затримали «Урал» і «Камаз» з 14 тоннами тухлої риби російського виробництва.

На Харківщині ліквідовано канал переміщення психотропних препаратів з Російської Федерації.

Ще один вид незаконного заробітку, який  організували ФСБ РФ, це – канал нелегальної міграції. Враховуючи, що РФ протягом багатьох років використовується як відправний пункт нелегальної міграції до країн ЄС. Лише за останні два місяці, прикордонники неодноразово затримували нелегальних мандрівників, які прямували до України з території східного сусіда. Черговий випадок затримання трапився на днях, коли 12 осіб азійської зовнішності без документів – 9 чоловіків та 3 жінки не зуміли незаконно перетнути кордон.

АЛЕ на превеликий жаль не однією контрабандою розхитують ситуацію на українсько-російському кордоні ФСБ РФ, є і страшніші речі – вбивства, викрадення....  З таким видом діяльності добре познайомилися співробітники Держприкордонслужби, на яких, начебто, у останні місяці  фсбешники об’явили охоту.

Наприкінці вересня поблизу кордону з РФ на фугасі підірвалися двоє прикордонників, які патрулювали місцевість звичним маршрутом.

«Вони йшли по звичному маршруту, прикордонною стежкою. І це ділянка, де безпосередньо проходить кордон з Російською Федерацією. Населений пункт - Іллінка, від зони АТО десь 3 кілометри. І 600 метрів до кордону з РФ. Там у нас місце постійного несення служби. З того, що можна зараз сказати: той, хто йшов першим, присів, щось побачив, розглядав. Зараз уже там знайшли окремі елементи, колишки, які свідчать про те, що там все-таки була розтяжка і був фугас», – розповідає в інтерв’ю Цензор.нет голова Держприкордонслужби Петро Цигикал.

Отже закладка фугасу, швидше за все диверсантами з території РФ, за всіма ознаками, була «свіжою» і розрахована саме під прикордонний патруль.

Наступного дня, 30 вересня, в селищі Тьоткіно Глушківського району Курської області (навпроти Сумської області) відбулася перестрілка, унаслідок якої загинув один російський прикордонник. І все це проводилося росЗМІ під соусом – «Атака на украинской границе: в Курской области убит российский пограничник», «На границе с Украиной произошел бой з боевиками, убит российский пограничник», «Боевики, убившие российского пограничника, следовали с Украины» та інші. Такі матеріали мали створити враження про беззаконня в Україні та постійну загрозу з її боку. Хоча, як виявилося згодом, ніякі «бойовики» кордону з Україною не пересікали, а, навпаки, рухалися в Україну. Отож це є нічим іншим, як звичайною інформаційною провокацією. І навряд чи це пройшло без відома ФСБ.

Через декілька днів відбулася не менш резонансна подія – українські прикордонники заявили про зникнення двох військовослужбовців під час моніторингу кордону в Сумській області. 12 жовтня стало відомо, що ФСБ РФ звинуватила викрадених під Брянськом українських прикордонників в нібито незаконному перетині кордону.

Пізніше двох українських прикордонників, викрадених на кордоні з РФ в Сумській області, доставили в Москву, в СІЗО «Лефортово». І, звичайно, російські пропагандисти розтрубили цю новину по медіа-простору вже з зовсім іншим посилом. Мовляв, українські прикордонники пробралися в РФ щоб обговорити бізнес-інтереси зі своїми російським колегами …. в лазні!!!

У Держприкордонслужбі вважають, що викрадення українських офіцерів — це відповідь росіян на затримання 30 червня цього року двох співробітників ФСБ РФ, які проникли на територію України в Херсонській області і були виявлені українськими військовими.

«Вони перетнули кордон не за власним бажанням. Про це свідчить і одяг, який вони залишили в автомобілі, і характерно прим’ята трава у місці можливого перетину кордону, і позиція росіян, які в перші дні після інциденту відмовилися пропускати до хлопців українського консула. Ми не виключаємо, що затримання наших офіцерів є відповіддю росіян на затримання нами двох російських прикордонників на адмінмежі із тимчасово окупованим Кримом кілька місяців тому. Поки що прямих пропозицій з цього приводу від них не надходило, але, я думаю, це справа часу»,— заявив інтерв’ю Цензор.нет Голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал.

Водночас днями агентство УНІАН з посиланням на власні джерела повідомило, що ФСБ готує нові засідки і викрадення українських прикордонників.  Зокрема, зазначається, що після ситуації в Сумській області такий же варіант вони хочуть зробити в Луганській області. За інформацією джерела, росіяни влаштовують засідки на стику Ростовської та Воронезької області ФСБ РФ готує нові засідки на українсько-російському кордоні для взяття в полон українських прикордонників.

«За нашою інформацією, російська сторона планує продовжувати викрадати наших прикордонників. Після ситуації в Сумській області, такий же варіант вони хочуть зробити в Луганській області. Завдання - взяти в полон наших прикордонників, які будуть патрулювати на цих ділянках кордон. Виконавцем призначений спецназ ФСБ», – сказав співрозмовник агентства.

Взагалі у російської «контори» із фантазією все добре, хоча з реалізацією є ще над чим працювати. Власне, чергова провокація фсбшників була проведена досить переконливо, а прокололися вони та їх пропагандиський ресурс на дрібницях. Тому українські прикордонники їх відразу й викрили.

«Днями на одному із російських пропагандистських каналів російські спецслужби опублікували «сенсаційний» матеріал про, нібито, загублену на території Росії флешку із таємною інформацією Держприкордонслужби.

Знайшов цей артефакт звичайний селянин – місцевий мешканець, збираючи у лісі неподалік кордону гриби…Усе б нічого, якби ляпи із флешкою не були настільки очевидні», – пише у Facebook речник ДПСУ Олег Слободян.

Й дійсно у цій всій історії, покликаній дискредитувати Держприкордонслужбу України, ляпів чимало. Наприклад, в цих «документах прикордонників»  можна побачити гриф… «Секретно», замість українського «Таємно». Власне, ця вся історія наповнена такими несунітнецями.

Російсько-пропагандистська машина, для комфортних умов РФ, постійно створює конфлікти та не стабільні ситуації. Український кордон не перший де можна побачити їх діяльність, але з усіх відкритих джерел варто зробити висновок, наразі всі зусилля націлені на кордон з Україною.

Кремлівська машина щоденно викривляє та маніпулює фактами і нам потрібно ефективно протидіяти. Також варто і компетентним органам посилити роботу на кордоні з РФ, адже головна загроза це – країна-агресор  Російська Федерація. 

Матеріал підготовлено TrueUA. При його використані гіперпосилання на джерело обов’язкове.

Політика, 02.11.2017 09:48