Фото ілюстративне зі соцмереж

Поліція чергуватиме біля кладовищ у поминальні дні: можлива перевірка людей

Правоохоронці можуть перевіряти людей у поминальні дні біля кладовищ. Уже відомо, що в таких місцях заплановані чергування поліцейських. У зв’язку з воєнним станом українців просять бути обачними.

Про це розповіла заступниця начальника Департаменту комунікацій Національної поліції України Юлія Гірдвіліс в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Відповідно цими днями відбуватиметься посилений варіант служби поблизу кладовищ. Правоохоронці у складі понад 12 тисяч осіб забезпечуватимуть правопорядок. У регіонах такі поминальні заходи пройдуть на понад 9 000 кладовищ. Окремо хочемо наголосити, що відвідувати цими днями кладовища чи ні — вибір кожного. Але ми повинні розуміти, що це є відкрита місцевість і підвищений ризик. Укриттів, на жаль, поряд там немає", — зазначила вона.

Поліцейська закликала українців бути обережними на кладовищах, обмежити час перебування, а також пам'ятати, що є регіони в яких діє вибіркова заборона на відвідування кладовищ. Це Житомирська, Донецька, Херсонська та Харківська області. На інших кладовищах у регіонах, наприклад, на Чернігівщині, визначена конкретна кількість тих місць, куди люди можуть прийти та де може бути безпечно.

"Це пов'язано з мінною небезпекою, ще не всі роботи з розмінувань на деокупованих територіях завершені. Крім того, звертаємося до громадян, які проживають у прифронтових регіонах. Щоби вони уникали цими днями відвідування кладовищ, що безпосередньо пов'язано з безпекою. Закликаємо також не ігнорувати сигналів повітряної тривоги, однозначно прямувати з місць скупчення людей", — додала речниця.

Вона нагадала, що в разі виявлення вибухонебезпечних предметів потрібно негайно телефонувати до профільних служб чи звертатися до правоохоронців, які поблизу кладовища несуть службу. Крім того, не виключають обстріли з боку ворога.

"Наряди поліції будуть нести службу саме поблизу кладовищ. І звичайно, в разі виявлення підозрілих осіб чи звернення громадян, які вказують на таких осіб, будуть негайно реагувати. Можуть вибірково перевіряти людей. Основне завдання — уникнути будь-яких правопорушень чи провокацій", — заявила Гірдвіліс.

В Україні з 12 до 15 травня проходять поминальні дні. У цей період українці традиційно відвідують кладовища. Проте в умовах війни громадян закликають обмежити відвідування кладовищ через ймовірність обстрілів.

Нагадаємо, що ці дати є умовними, адже не підкріплені жодним церковним календарем. Насправді відвідати могили близьким можна в будь-яку зручну дату, проте організовано це роблять саме у визначені дні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.05.2024 11:56