Поминальні дні 2023: що можна й заборонено робити на гробках

У 2023 році поминальні дні в Україні розпочалися із 17 квітня й триватимуть у різних регіонах ще місяць. Ці дати є умовними, адже не підкріплені жодним церковним календарем. Насправді відвідати могили близьким можна в будь-яку зручну дату, проте організовано це роблять саме у визначені дні.

Розповідаємо, як потрібно поминати своїх померлих рідних, що можна нести до могил, а що категорично заборонено робити в цей день.

Історія

Через тиждень після свята Великодня починаються поминальні дні. Їх називають у народі проводками, гробками, батьківськими суботами, Радоницею, дарними днями.

У православ'ї вважається, що після Воскресіння Христового душі покійних друзів та родичів опускаються на землю. Люди у ці дні повинні за них молитися та шанувати таким чином пам'ять покійних. 

У давнину цього дня померлим приносили жертви, що, на думку наших предків, дозволяло душі небіжчика насолодитись видовищем поваги, яку йому надавали живі.

Що не можна робити в поминальні дні? 

За народними віруваннями, мертві усе чують, тому їх не можна називати "небіжчиками". Краще звертатися до них іменами. Також не можна поминати самогубців й нехрещених. 

Прибирати на могилах у поминальні дні також не можна, адже це роблять до їх початку. 

У вірян існує повір’я, що цвинтар не мають відвідувати вагітні жінки та діти до семи років, адже мертві можуть спробувати забрати до себе молоду душу.

Часто люди влаштовують на кладовищах застілля із великою кількістю їжі та навіть алкоголем. Проте це вважається великим гріхом із точки зору церкви. 

Під час відвідування кладовищ не можна лаятися, кричати та веселитися.  

Забирати щось додому із кладовища теж не варто. Кажуть, що таким чином можна накликати на свій дім і родину біду.

​Як потрібно вшановувати померлих? 

Перед відвідуванням могил родичів віряни зазвичай йдуть до церкви й моляться за їхній упокій. У деяких населених пунктах панахиди за померлими відправляють на кладовищах.

На могилу померлого можна приносити квіти, бажано живі. Іноді родичі приносять букети освяченої верби, але також можна принести й інші квіти, які нагадують про померлого або символізують смерть.

На кладовище також заведено приносити лампадки або свічки. Запалюючи їх, віряни показують свою шану та повагу до пам’яті померлих. 

Нагадаємо, у Києві затвердили графік проведення поминальних днів на кладовищах по районах. Відвідати померлих на місцях поховань можна 25 квітня та 8 травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.04.2023 07:03