Фото: ДБР

Правоохоронці затримали зрадницю, яка "зливала" росіянам позиції ЗСУ під час боїв за Київ

Працівники Служби безпеки України затримали жінку, яку підозрюють у співпраці з окупантами. Їй інкримінують здачу інформації про розташування опорних пунктів українських військових під час боїв за Київ.

Як повідомляє прес-центр правоохоронного органу, протягом березня 2022 року вона дистанційно передавала росіянам геолокації підрозділів Збройних сил України, які обороняли мегаполіс. Найбільше агресора цікавили місця базування опорних пунктів, блокпостів та вогневих позицій важкої артилерії українських військ. 

"Після провалу ворожого наступу на столицю нашої держави фігурантка згорнула розвідувальну активність та "залягла на дно", щоб уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ все одно викрили зловмисницю, задокументували її злочинні дії й затримали у власному помешканні", — зазначають у СБУ.

Затримання підозрюваної

Фото: СБУ

У ході обшуку в помешканні затриманої виявили мобільний телефон, яким вона користувалась для підривної діяльності проти України на користь держави-агресора.

За даними слідства, ворожим інформатором виявилась місцева мешканка, яка перебувала в агентурному апараті російської розвідки. За вказівками росіян, підозрювана об’їжджала на власному авто передмістя Києва та фіксувала місця найбільшого зосередження українських захисників. Особливу увагу фігурантка звертала на вогневі позиції й протитанкові загородження на ключових автотрасах.

Затримання підозрюваної

Фото: СБУ

Отриману інформацію вона надсилала у спеціально створений Telegram-бот російської спецслужби. Цю інформацію окупанти використовували для планування наступальних операцій на Київ.

Затримання підозрюваної

Фото: СБУ

Спираючись на зібрані докази, слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру в державній зраді, яка була вчинена в умовах воєнного стану. Наразі підозрювана перебуває під вартою. За цей злочин затриманій загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, 7 травня СБУ викрила мережу агентів Федеральної служби безпеки Росії, яка готувала вбивство президента України Володимира Зеленського, керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова та голови СБУ Василя Малюка. Також затримали двох полковників Управління державної охорони, які забезпечували агентів озброєнням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.05.2024 04:45