Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

СБУ викрила мережу агентів, яка готували вбивство Зеленського, Буданова та Малюка: затримано полковників УДО

Служба безпеки України викрила мережу агентів Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), яка готувала вбивство президента України Володимира Зеленськогокерівника Головного управління розвідки Кирила Буданова та голови СБУ Василя Малюка. Також затримали двох полковників Управління державної охорони (УДО), які забезпечували агентів озброєнням.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

Контррозвідка та слідчі СБУ зірвали плани ФСБ із ліквідації президента України та інших представників вищого військово-політичного керівництва держави. Реалізувати плани мала агентурна мережа, яку завчасно викрила Служба безпеки України за сприяння керівництва Управління державної охорони.

"До складу мережі, діяльність якої ФСБ курувала з Москви, входили двоє полковників УДО, які "зливали" секретну інформацію РФ. Так, ворог активно розробляв плани із ліквідації президента Володимира Зеленського", — йдеться у повідомленні.

Одним із завдань російських агентів був пошук виконавців серед військових, які наближені до охорони лідера української держави. Вони планували взяти Зеленського в заручники, а згодом — вбити.

План вбивства Малюка, Буданова та інших високопосадовців

Окрім Володимира Зеленського, планували ліквідувати голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова та інших високопосадовців.

Вбивство Буданова хотіли провести перед Великоднем. План ФСБ РФ був такий: спочатку завербований російський агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати силовик, планувалося завдати ракетний удар. Потім планували атакувати дроном людей, які залишилися на місці ураження. Після цього рашисти мали влучити ще однією ракетою, зокрема задля знищення слідів застосування дрона.

"Озброєння для агента забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90. СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із "куратором" з ФСБ", — зазначили в прес-центрі.

Служба безпеки України поетапно задокументувала злочинні дії полковників УДО та затримала їх.

"Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком Путіну до інаугурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати — ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки", — зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Хто курував організацію вбивств на президента та інших високопосадовців в Україні

За даними СБУ, співробітники Дев'ятого управління департаменту оперативної інформації П'ятої служби курували організацію теракту. Це:

  • ⁠Максим Мішустін;
  • Дмитро Перлін;
  • Олексій Корнєв.

Зокрема, Дмитро Перлін у січні 2022 року став куратором "кротів", які були завербовані ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До того часу ними "опікувався" його колега Олексій Корнєв. Так, перед початком повномасштабної війни Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавались і кошти для агентів.

затримання російського агента

Усі фото: СБУ

У російських агентів проведено обшуки, під час яких виявлено та вилучено відповідні засоби ураження, а також інші докази злочинної діяльності. Наразі їм повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід — тримання під вартою. Фігурантам загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, наприкінці лютого президент Володимир Зеленський заявив, що від початку великої війни в Україні на його життя було скоєно понад п'ять замахів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.05.2024 14:24