Фото: Pixabay

США звинуватили Росію у розробці нової ядерної зброї для космосу

У Сполучених Штатах Америки заявили, що Росія працює над створенням ядерної зброї для космосу, та наголосили на необхідності подальших досліджень, щоб зрозуміти потенційний вплив від ядерного вибуху в космічному просторі.

Як повідомляє Spacenews, помічник міністра оборони США з питань політики у космічному просторі Джон Пламб заявив, що він залишається дуже стурбованим повідомленнями про те, що Росія розробляє протисупутникову систему, яка може бути оснащеною ядерним пристроєм.

Пламб додав, що Москва може запустити в космос ядерну зброю, яка може знищувати всі супутники. У разі вибуху постраждають комунікаційні, наукові, метеорологічні, сільськогосподарські та комерційні супутники, а також супутники служб національної безпеки. Якщо такий вибух відбудеться, то внаслідок цього низька навколоземна орбіта стане непридатною для роботи супутників протягом року. Він відмовився розповісти про готовність такої зброї до запуску, запропонувавши розглянути ці деталі на секретній зустрічі.

"Це не безпосередня загроза, про яку ми повинні хвилюватися прямо зараз. Але ми стурбовані цим, департамент і вся адміністрація, і я знаю, що Конгрес сприймає це серйозно", — додає Пламб. 

Видання наголошує, що російський диктатор Володимир Путін заперечив інформацію про плани Москви розгорнути ядерну зброю в космосі, але водночас Росія наклала вето на резолюцію Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, яка підтвердила положення Договору про космос, який забороняє розміщення ядерної зброї чи іншої зброї масового знищення в космосі.

"Той факт, що Росія наклала вето на резолюцію, яка підтверджує зобов’язання, які вони вже взяли, викликає занепокоєння", — сказав Пламб.

Також він зазначив, що моделювання та імітація ядерного вибуху в космосі необхідні, щоб знати особливості того, як ядерний заряд буде себе поводити у космосі, який тип детонації це може бути тощо.

Нагадаємо, раніше американський генерал Бен Годжес заявив, що погрози Росії щодо застосування ядерної зброї навряд чи є реальними, але й точно стверджувати, що Москва не наважиться на такий крок, не можна. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.05.2024 16:24