Фото: Pixabay

Свята у травні: чи розраховувати українцям на додаткові вихідні

Цього року в Україні у травні відзначають одне релігійне та два державних свята, але через війну додаткових вихідних не буде.

Про це стало відомо з Кодексу законів про працю на сайті Верховної Ради України.

Згідно з законами мирного часу, у випадку, якщо святковий чи неробочий день збігається з вихідним днем, то вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. У середу, 1 травня, в Україні відзначають День праці, а у неділю, 5 травня, віряни святкують Великдень. До того ж уже в середу, 8 травня, у нашій країні святкують День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Календар травень

Календар за травень 2024-го

У такому випадку уряд був би зобов’язаний перенести робочий день з вівторка, 7 травня, на суботу, і тоді б в Україні могло бути п’ять вихідних днів поспіль — з суботи, 4 травня, до середи, 8 травня.

У березні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, який суттєво змінив трудове законодавство. Усі святкові дні, які були передбачені КЗпП, скасовано, адже під час воєнного стану запроваджують обмеження прав і свобод людини та громадянина, передбачених Конституцією.

Нагадаємо, що у зв’язку із переходом Православної церкви України на новоюліанський календар у 2024 році більшу частину свят відзначатимуть в інші датиTrueUA розповідає, які свята припадають на квітень 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.04.2024 10:20