Микола Тищенко. Джерело: 5 канал

Тищенко знову "вляпався": брат помічниці нардепа виграв мільйонний тендер від Нацполіції

Брат помічниці скандального народного депутата Миколи Тищенка Богдан Загинай виграв тендер від Національної поліції на закупівлю камер на 6,778 мільйона гривень. Це виявилося на 2,5 мільйона гривень вище за їхню ринкову ціну.

Про це повідомив Obozrevatel із посиланням на журналіста Віталія Глаголу. Він зазначив, що за розміщеним у системі Prozorro оголошенням про тендер Державна установа "Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України" закупить у Загиная 300 захищених камер Ricoh WG-80.

При цьому спочатку в Нацполіції були готові заплатити за це обладнання 6,813 мільйона гривень. Проте Загинай скинув ціну до 6,778 мільйона гривень — тобто трохи більше, ніж на 30 000 гривень.

До речі, він виявився єдиним учасником тендеру. Важливим є також той факт, що пропозиція Богдана Загиная на 2,5 мільйона гривень вища за ринкову вартість камер.

Його сестра Юлія робить політичну кар'єру в Україні. Зокрема, вона балотувалася в депутати Київської міської Ради від партії "Слуга Народу", а також є помічницею народного депутата Миколи Тищенка.

Варто зазначити, що переможець тендеру майже на 7 мільйонів гривень від Нацполіції — ФОП "Загинай Богдан Віталійович" — цілком міг бути створеним конкретно під цю закупівлю. Адже, за даними сервісу YouControl, цей ФОП зареєстрували лише 17 серпня 2023 року — за 12 днів до перемоги в тендері.

Цікаво, що раніше у Загиная вже був ФОП, який він закрив у липні 2023 року. Однак відкрив наново на другий день після публікації повідомлення про тендер від Нацполіції (той оголосили 16 серпня). Крім того, за даними того ж YouControl, цей ФОП може мати ознаки фіктивності, адже основним видом його діяльності вказана неспеціалізована оптова торгівля.

"Наявність загальних" видів діяльності може свідчити про те, що діяльність контрагента не спрямована на досягнення реальних результатів і має ознаки фіктивності. Непоодинокими є випадки, коли компанії обирають види діяльності "загального" характеру, для прикриття недобросовісної діяльності", — пояснили аналітики.

Нагадаємо, що в серпні між колегами Миколою Тищенком та нардепом Олегом Семінським розгорівся скандал. Останній нібито причетний до роботи колцентру, який працював на Російську Федерацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.09.2023 16:43