Фото: cbn.com.ua

Що відбуватиметься в економіці України: прогноз Нацбанку щодо інфляції, ВВП та міжнародної підтримки до 2026 року

У 2024 році валовий внутрішній продукт в Україні зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Надалі, у 2025-2026 роках, зростання економіки пришвидшиться до 4–6% на рік.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України, який оприлюднив макропрогноз на 2024–2026 роки. Ключові цифри були озвучені сьогодні під час прес-брифінгу з монетарної політики. 

За даними регулятора, інфляція поступово повернеться до цільового діапазону НБУ 5% ± 1 в. п.

Упродовж 2023 року відбулося стрімке зниження інфляції (до 5,1% у грудні), у тому числі завдяки заходам НБУ із забезпечення курсової стійкості. Такий хід подій сприяв поліпшенню курсових та інфляційних очікувань. Найближчими місяцями темпи зростання цін залишатимуться в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п, а вже із середини поточного року дещо пришвидшаться через вичерпання ефектів високих торішніх врожаїв та перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни. Додатково на ціни тиснутиме і подальше відновлення споживчого попиту. 

За прогнозами НБУ, наприкінці 2024 року інфляція становитиме 8,6%, а у 2025 році сповільниться до 5,8% і у 2026 році повернеться до цілі 5%.

НБУ очікує, що попри війну, економічне зростання триватиме й надалі, хоч і повільнішими темпами.

Завдяки високій адаптивності українського бізнесу та населення до умов війни та м’якій фіскальній політиці, що підтримувалася масштабним міжнародним фінансуванням, економіка відновлювалася впродовж усього минулого року. НБУ поліпшив оцінки зростання реального ВВП загалом за 2023 рік — до 5,7% через вищі врожаї пізніх культур і розбудову альтернативних експортних шляхів, які значно покращили показники четвертого кварталу. 

Вже у 2024 році ВВП зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Надалі, у 2025-2026 роках, зростання економіки пришвидшиться до 4–6% на рік.

Своєю чергою міжнародні резерви залишатимуться на високому рівні завдяки міжнародній фінансовій підтримці — це дасть змогу Нацбанку й надалі забезпечувати курсову стійкість. 
 
Також очікується, що у 2024 році наша держава отримає близько 37 мільярдів доларів США у вигляді зовнішніх кредитів і грантів. У міру очікуваного зниження безпекових ризиків у наступні роки Україна відновлюватиме здатність до самостійного фінансування власних потреб. 

Як і раніше, основним припущенням прогнозу НБУ, є відчутне зниження високих безпекових ризиків з 2025 року. Порівняно з попереднім прогнозом посилилися ризики триваліших масштабних бойових дій, що може сповільнити економічне зростання та посилити тиск інфляції.

Водночас зберігається ймовірність розгортання більш позитивних сценаріїв. Значному пришвидшенню економічного відновлення може посприяти реалізація масштабних проектів відбудови України, а також можливе передавання Україні заморожених активів Російської Федерації, яке активно обговорюється партнерами. 

Національний банк України й надалі забезпечуватиме привабливість гривневих інструментів. Це обмежуватиме попит на валютному ринку та сприятиме виконанню завдання Нацбанку із забезпечення курсової стійкості, яка дає змогу утримувати під контролем інфляційну динаміку. Також НБУ зберігатиме активну присутність на валютному ринку та згладжуватиме надмірні курсові коливання.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) покращив прогноз інфляції на 2024 рік. Очікується, що індекс споживчих цін у 2024 році знизиться з 9,8% до 8,6%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.01.2024 11:55